Portugese Weetjes: Flora

Heerlijk ruikende kruiden, bomen die een hoop geld opleveren, bloemen die voor leuke feestjes zorgen: de flora in Portugal is bijzonder veelzijdig. Bovendien is het totaal anders dan de flora die je in ons eigen land tegenkomt. Als je wel eens in Portugal bent geweest heb je ongetwijfeld het één en ander gezien en geleerd op het gebied van planten, bloemen en bomen. Maar er is ongetwijfeld meer te ontdekken. Een aantal interessante weetjes krijg je vandaag van mij.

Wist je dat…

… de oudste boom van Portugal 2851 jaar oud is? Het is een olijfboom, die in Santa Iria de Azóia (Loures) staat.

… Portugal onlosmakelijk is verbonden met de rode anjer? Deze bloem staat symbool voor de revolutie van 25 april 1974.

… de heerlijk ruikende eucalyptusbomen in Portugal van groot economisch belang zijn? Ze worden gebruikt voor de cellulose industrie, oftewel het maken van papier.

… de mooiste boom van Lissabon de Cedro-do-Buçaco is? Onder deze bizar kronkelende boom, met een diameter van meer dan twintig meter, kun je zitten in de Jardim do Príncipe Real.

… je de mooiste zonnebloemvelden vindt rond Beja in de Alentejo? De girassol bekijk je het best in de maand juli en in de ochtend.

… voor de Portugese thee vaak citroenmelisse (cidreira) of kamille (camomila) wordt gebruikt? Je thee heeft dan nauwelijks kleur, maar is wel rustgevend en kalmerend voor je maag (aldus schoonmama).

… er een eiland op de Azoren is dat Ilha de Flores heet, maar dat hét Portugese bloemeneiland toch Madeira is, met als hoogtepunt het grote bloemenfeest Festa da Flor (in de lente)?

… goud wordt gemeten in karaat, omdat men vroeger het gewicht afleidde aan de hand van een zaadje van de veel in Portugal voorkomende johannesbroodboom? Deze wegen namelijk allemaal evenveel.

… de Portugese keuken niet zonder koriander (coentros), laurier (louro), peterselie (salsa) en oregano (orégãos) kan?

… Portugal de grootste kurkproducent van de wereld is? Binnenkort vertellen we je er veel meer over. Hier een voorproefje:

Harvesting CORK from Ra Atelier on Vimeo.