Portugese weetjes: Lissabon

In de serie Portugese weetjes neem ik vandaag de Portugese hoofdstad onder de loep. Iedereen weet dat Lissabon aan de Taag ligt, de stad van de fado is en een mooie toren aan de rivier heeft staan. Maar wat heeft meneer Eiffel er mee te maken? Of een krop sla? Je leest het hier…

 Wist je dat…

… de inwoners van Lissabon alfacinhas worden genoemd? Oftewel slakropjes. Waar dat vandaan komt is een tikje onzeker, maar het is goed mogelijk dat het komt omdat sla het enige was wat de inwoners van de stad te eten hadden tijdens een belegering die extreem lang duurde. Of misschien omdat in de tijden van de Moren er ongelofelijk veel sla werd verbouwd.

…. de Vasco da Gama brug, met 17,2 kilometer, de langste is van Europa?

… in het café Martinho da Arcada, oudste café van de stad (1778), altijd een leeg plekje is? Dit is voor de Portugese schrijver en dichter Fernando Pessoa, die veelvuldig dit café bezocht. Ze kunnen lang wachten tot hij komt, want hij zit natuurlijk op het terras voor café A Brasileira…

… de verlichting op de Vasco da Gama brug speciaal is ontworpen om zo min mogelijk overlast te bezorgen voor de vele vogels die leven in het Reserva Natual do Estuário do Tejo waarover de brug zich gedurende 10 kilometer uitstrekt?

… de kleinste boekhandel van Lissabon de livraria Simão is? Als je naar binnen wilt moet de eigenaar eruit. Het is namelijk slechts 3,8 vierkante meter groot (Escadinhas de São Cristóvão 18)

… de Santa Justa lift is gebouwd door Raul Mesnier, een student van Gustave Eiffel?

… de Bairro Alto in de zestiende eeuw de meest chique wijk van Lissabon was?

… het Christus beeld Cristo Rei, aan de overkant van de Taag, een exacte replica van zijn grote broer in Rio de Janeiro is? Het beeld zelf is 28 meter hoog, maar het gebouw in zijn geheel telt meer dan 100 meter. De Kerk liet het beeld maken toen Portugal zijn neutrale status wist te behouden in de Tweede Wereldoorlog.

… de stad voor een groot deel werd vernield door een aardbeving en tsunami in 1755?

… de Ponte 25 de Abril is gebouwd door dezelfde firma die in San Francisco de Golden Gate Bridge bouwde (en er daarom dus op lijkt)?

… de teksten van de fado muziek vaak over Lissabon gaan? Misschien is de allerbekendste wel “Cheira a Lisboa” (ruikt naar Lissabon). Die zul je ongetwijfeld horen als je ergens fado gaat luisteren.