Portugese weetjes: Porto

Het is zondag, dus weer tijd voor de serie Portugese weetjes. Vandaag spijker ik je -nutteloze- feitenkennis bij over één van de leukste citytrip bestemmingen van Europa: Porto. Stiekem zal het je ook enige inspiratie geven voor een bezoekje aan de stad.

Wist je dat…

… Porto de grootste synagoge van het Iberisch Schiereiland heeft? De synagoge Kadoorie Mekor Haim staat op de Rua de Guerra Junqueiro en werd gebouwd in opdracht van de legerofficier Artur Carlos de Barros Basto tussen 1929 en 1938.

…. het Parque da Cidade het enige stadspark van Europa is dat direct aan zee ligt?

… de Moren al verdreven werden in 868 door de strijdheld Vimara Peres?

… 40 procent van de straten in Porto éénrichting zijn?

… de portwijn sinds 1964 over de weg vervoerd mag worden? Daarvoor was alleen per trein of per boot toegestaan.

… de Nederlandse architect Rem Koolhaas het Casa da Música ontwierp? De New York Times noemde het één van de belangrijkste concertzalen van de laatste 100 jaar.

… de Italiaan Nicolau Nasani bekend staat als “de architect van Porto”? Hij is verantwoordelijk voor veel van de barokke gebouwen in de stad, zoals de Torre dos Clérigos.

… de gerechten  tripas à moda do Portobacalhau à Gomes de Sá, de soep caldo verde en de francesinha allemaal hun oorsprong vonden in Porto?

… voetbalclub FC Porto alleen meer internationale titels heeft dan de andere Portugese voetbalclubs samen? Zeven namelijk, waarvan twee keer de Champions League.

… de eerste Portugese film ooit, “Saída do Pessoal Operário da Fábrica Confiança” (de arbeiders verlaten de fabriek Confiança) uit 1896, gefilmd werd in de  Rua de Santa Catarina? Het is een korte, stomme film van nog geen minuut in zwart en wit, geregisseerd door Aurélio da Paz dos Reis.