Portugese weetjes: sport

Altijd leuk om je medemens te verbluffen met je grenzeloze kennis, niet waar? Ik help je op weg met de serie Portugese weetjes. In de week dat ik las over de varkenskop die Luís Figo ooit naar zijn hoofd geslingerd kreeg op het voetbalveld, vond ik het wel eens tijd worden voor weetjes in de categorie sport. Welke Portugese sporthelden ken jij eigenlijk?

Wist je dat…

… Luís Figo eens een varkenskop naar zijn hoofd geslingerd kreeg? Tja, laat ik daar dan maar mee beginnen. Ik las het op NU.nl deze week. Het bericht vertelde dat FC Barcelona niet wil dat hij meedoet in het team van legendes van FC Barcelona en Juventus, die komende vrijdag een wedstrijd zullen spelen tegen een all stars ploeg in Berlijn. Hij verpestte het toen hij overstapte naar aartsrivaal Real Madrid, een beslissing die hem ook de varkenskop opleverde. Hij kreeg deze, en vele andere zaken, naar zijn hoofd geslingerd tijdens het nemen van een hoekschop in een wedstrijd tegen FC Barcelona in Camp Nou in 2002, niet lang na zijn overstap.

… dit de verkozen 7 beste Portugese sporters aller tijden zijn (althans, toen deze verkiezing in 2007 werd gehouden): Eusébio (voetballer), António Livramento (rolhockeyer), Carlos Lopes (langeafstandloper), Joaquim Agostinho (wielrenner), Luís Figo (voetballer), Rosa Mota (marathonloopster) e Vítor Baía (voetballer).

… iedere wedstrijd van Benfica in het Estádio da Luz wordt geopend door Vitória, de adelaar die als mascotte fungeert? De vogel vliegt een aantal cirkels door het stadion om uiteindelijk op de middenstip te landen, voordat het team de grasmat opkomt.

… Portugal tijdens de laatste Olympische zomerspelen van 2012 slechts één medaille wist te behalen? Het was een zilveren medaille bij het kanovaren voor Emanuel Silva e Fernando Pimenta bij de 1000 meter (K2).

… Portugal bij de laatste Olympische winterspelen van 2014 twee skiërs stuurde? Arthus Hanse en Camile Dias zijn beide kinderen van geëmigreerde Portugezen in het buitenland en wonnen niets. Dias werd 40e op de slalom en 59e op de reuzenslalom, terwijl Hanse op beide disciplines “did not finish” scoorde.

… wat korfbal is voor de Nederlanders, rolhockey is voor de Portugezen? Misschien omdat de kern van de bal is gemaakt van kurk…? Grote teams in het rolhockey zijn FC Porto en SL Benfica, maar FC Barcelona wordt als beste team ter wereld bestempeld. Hmm, klinkt bekend allemaal…

… Cristiano Ronaldo niet de best betaalde sporter ter wereld is? De Portugees moet genoegen nemen met de tweede plaats, althans in 2014. Hij verdiende 41,5 miljoen euro aan salaris en 22,4 miljoen euro aan sponsoring en reclamecontracten. Dat deed de Amerikaanse boxer Floyd Mayweather toch echt beter vorig jaar.

… de tennisster Michelle Larcher de Brito bekend staat als de krijser door haar vreselijke gekrijs tijdens het spel? Het is niet zozeer dat ze veel decibel produceert (daar wint Maria Sharapova), maar het is vooral een hoge toon. In 2013 wist Larcher de Brito op de derde dag van Wimbledon Sharapova uit te schakelen in een wedstrijd vol wederzijds kermen.

… dit gebeurde in 2006? We zullen het nooit vergeten!