Prachtig Ponte de Lima

Het is al laat in de middag als we aankomen in Ponte de Lima. Een plaats die al lang op mijn lijstje staat, maar waar het alsmaar niet van kwam. Bij de eerste blik op de brug ben ik verliefd. Als ik naar de gebouwen langs de rivier kijk nog verliefder. Hier hangt een sfeer van geen wolkje aan de lucht. Al helpt het niet dat dat niet letterlijk het geval is.

Het leven is om van te genieten. Dat lijkt alles in Ponte de Lima wel uit te schreeuwen. Er wordt kalmpjes gewandeld, biertjes gedronken op één van de vele terrassen bij de rivier, een ijsje gegeten op een bankje. Zelfs de fanatieke kanoërs die onder de brug doorvaren lijken relaxed. Oké, de krankzinnige zwaluwen boven je hoofd zijn iets minder zen, maar ze passen perfect bij het einde van een heerlijke dag.

Geschiedenis

Ponte de Lima is het op acht na oudste dorp van Portugal. Het kreeg al officiële dorpsrechten in 1125, toen Portugal nog niet eens gesticht was als koninkrijk. Het was de moeder van Portugals eerste koning Dom Afonso Henriques die de dorpsrechten verleende. Jaren later, onder koning Pedro I, werd Ponte de Lima gefortificeerd. Een muur met negen torens werd rond de plaats gelegd, waarvan je nu nog verbazingwekkend veel terugziet.

Je ziet nog altijd dat Ponte de Lima een plek was voor de rijken. De Portugese adel was dol op deze plaats en liet er prachtige huizen bouwen. Hiervoor werden allerlei verschillende stijlen gebruikt, dus je komt van alles tegen: barok, gotisch, neoklassiek en meer. Het is allemaal uitstekend geconserveerd, dus het straalt nog altijd allure uit. Op een heel vriendelijke manier.

Prachtig Ponte de Lima

De brug en de legende

Het meest markante punt in Ponte de Lima is de brug. Hoe kan het ook anders als de plaats ernaar vernoemd is (Ponte de Lima betekent brug over de Lima). Tot de late Middeleeuwen was deze brug van groot belang voor het noorden van Portugal, omdat het de enige plek was om de rivier Lima over te steken. Vroeger, en ook nu nog, is het een belangrijk onderdeel van de route vanuit het zuiden naar Santiago de Compostela.

Prachtig Ponte de Lima

De originele brug werd gebouwd door de Romeinen, maar hiervan is slechts nog een heel klein stukje over. Wat je nu ziet is een indrukwekkend bouwwerk uit de middeleeuwen. Er is echter een legende rond de Romeinen die nog altijd voortleeft. Het verhaal gaat dat een legioen Romeinse soldaten weigerde de Lima over te steken. Ze waren overtuigd dat het de mythische rivier Lethe was, die ervoor zou zorgen dat hun geheugen volledig uitgewist zou worden. De consul Décimo Júnio Bruto had geen andere keus dan zelf de rivier over te steken om zijn mannen te laten zien dat ze geen gelijk hadden. Ter nagedachtenis aan deze Romeinen zie je bij het parkeerterrein langs de rivier een groep houten Romeinse soldaten staan.

Ponte de Lima

Vinho Verde

De regio rond Ponte de Lima is bekend om de productie van groene wijn, oftewel vinho verde. Die moet je hier dus in ieder geval proeven! Terwijl in de Alto Minho vooral de druivensoort Alvarinho wordt gebruikt, zien we hier hoofdzakelijk de Loureiro. Als je de brug oversteekt zie je aan weerszijden bordjes van de “Ecovia do Loureiro”. Dit is een route van een kilometer of vier, die je langs de Lima naar het natuurgebied Lagoas de Bertiandos e S. Pedro de Arcos leidt. Onderweg kom je wijngaarden van de Loureiro tegen. Je kan deze route wandelen of fietsen.

Ponte de Lima

Bezienswaardigheden

Ponte de Lima ontdek je eenvoudig te voet. Je wandelt automatisch langs alle bezienswaardigheden. Aan de overzijde van de brug staat de Igreja de Santo Antonio da Torre Velha. Daarnaast ligt het fraaie park Parque do Arnado met daarin de Capela do Anjo da Guarda. Een stukje verder over de brug zie je het Museu do Brinquedo, oftewel het speelgoedmuseum.

Prachtig Ponte de Lima

Aan de centrumkant kan je de twee torens niet missen die zijn overgebleven uit de middeleeuwen: de Torre de São Paulo en de Torre da Cadeia Velha. De laatste is de oude gevangenistoren waar je nu toeristische informatie kan krijgen. De Igreja da Misericórdia is de belangrijkste kerk van het dorp. Op het Largo de Camões kan je heerlijk een terrasje pakken en mensen kijken. Houd je van militaire geschiedenis, bezoek dan het Centro de Interpretação de Historia Militar.

Onderweg kom je heel veel azulejos en standbeelden tegen. Aan restaurantjes en barretjes ook zeker geen gebrek. Heel leuk vind ik Mercearia da Vila. Een klein hotelletje waar je ook lekker kan eten en drinken.

Enthousiast geworden? Je kan Ponte de Lima bijvoorbeeld ontdekken tijdens een autoroute door de Minho. Kijk hier voor meer info. Liever op de fiets? Dan is de Ecovia do Ria Lima een aanrader. Dit is een fietspad dat langs de rivier Lima loopt. Het bestaat uit vijf onderdelen die langs Viana do Castelo, Ponte de Lima, Ponte da Barca en Arcos de Valdevez leiden. Kijk op deze kaart voor meer info.

Prachtig Ponte de Lima

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.