Praia da Falésia

Praia da Falésia in de Algarve is de uitgelezen plek voor een kilometerslange strandwandeling! Brede goudgele stranden en ruige, rode kliffen leiden de weg. Je vindt dit prachtige strand in de gemeente Albufeira, dertien kilometer ten oosten van het toeristenmekka. Je waant je in een totaal andere wereld! Al met al een prachtig stukje kust dat zich uitstrekt tussen Olhos de Água en Vilamoura. De naam vertaalt zich naar ‘strand van kliffen’ en met één blik op de felrode kliffen die als achtergrond dienen voor deze zandige oase, begrijp je waarom.

De kliffen beginnen ongeveer bij het strand Barranco das Belharucas en lopen helemaal tot aan Vilamoura. Het is een aaneengesloten stuk strand van bijna zes kilometer lang. Het wordt geflankeerd door hoge kliffen in diepe tinten rood, koper en oker, contrasterend met de groene kleuren van de dennenbossen erboven. Totaal anders dan de goudkleurige rotspartijen waar de Algarve zo bekend om staat. Aan het westelijke uiteinde van Praia da Falésia, richting Vilamoura, zijn de kliffen nog steeds hoog maar een stuk zachter, de samenstelling is hier voornamelijk zand en klei. De regen heeft hier vele groeven en geulen weggesleten. Je waant je bijna niet in Portugal, maar in een of ander nationaal park in Amerika.

Aan de oostkant van Praia da Falésia, bij Olhos de Água, verliezen de kliffen geleidelijk aan in hoogte, terwijl ze diep geërodeerd blijven. Het is deze erosie die het strand zanderig houdt. Als gevolg van deze erosie vormen zich kleine kegels van zand aan de voet van de kliffen, waarin vervolgens typische duinplanten wortel hebben geschoten. Deze soorten vermengen zich met de meer eentonig gekleurde vegetatie die wordt aangetroffen op kliffen zelf, voornamelijk bestaande uit mediterrane zoutstruiken. De invloeden van weer en wind zijn overal goed zichtbaar.

Je kunt ervoor kiezen het hele stuk over het strand van Falesia tot aan Vilamoura te lopen, heerlijk in je eigen tempo. In de verte zie je het eindpunt al liggen. Doe je dit ’s ochtends dan is het nog niet zo warm en kun je rustig bijkomen tijdens een lunch in Vilamoura. Vandaaruit pak je dan een taxi of het openbaar vervoer terug naar je beginpunt. Of loop een bepaald stuk over het strand en kies er vervolgens voor om bovenlangs, over de kliffen tussen de bomen (welkome schaduw hier en daar), terug te lopen naar je beginpunt. Er zijn op verschillende punten houten trappen die naar boven leiden. Boven heb je af en toe prachtige doorkijkjes op het achterland van de Algarve. Op de kliffen kwamen we hier en daar mensen tegen die de hond uitlieten, enthousiaste mountainbikers en/of medewandelaars. Beide opties zijn overigens de moeite waard! 

Natuurlijk kun je een wandeling over dit prachtige strand ook combineren met een relaxed middagje strand. Spreid je handdoekje uit en geniet van het uitzicht, het water en de rust. Het is een langgerekt, breed strand, dus je zult niet heel snel hutjemutje liggen. Al is het in het hoogseizoen natuurlijk overal drukker dan buiten het seizoen om. Verder is een strandwandeling langs de waterkant tijdens de zonsondergang hier een absolute aanrader. Dan worden de toch al rode kliffen door de ondergaande zon nog extra fel van kleur. Het rood, het blauw en af en toe een toefje groen. Hoe romantisch wil je het hebben?!

Praia da Falésia

Er is parkeergelegenheid bij Açoteias, op ongeveer 300 meter van het strand, alsmede bij resort Alfamar, op zo’n 250 meter van het strand. Verder vind je er restaurants, toiletten en informatiefaciliteiten, evenals recreatieve voorzieningen (alleen in Açoteias). Tijdens het zomerseizoen zijn er strandwachten aanwezig op Praia da Falésia.

Echt een aanrader mocht je in de Algarve verblijven! Het voor- en naseizoen zijn uiteraard de beste momenten om zo’n wandeling te ondernemen. In het hoogseizoen is het aan te raden dit ofwel ’s ochtends op tijd of anders rond zonsondergang te doen in verband met de hitte. Over het strand is het heerlijk lopen op blote voeten langs de waterkant, maar ga je bovenlangs terug zorg dan wel voor goed schoeisel (stevige sandalen bijvoorbeeld). Neem verder altijd een flesje water mee, smeer je goed in met zonnebrand en kom niet te dicht bij de randen van de kliffen bovenop (erosie)! 

Praia da Falésia