Recept: Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld een bieflapje. Dat is ook deels de reden voor het platslaan, zo wordt het vlees wat malser.

Gebruik lekkere rundersteaks, bieflapjes of biefstukken voor dit recept. Je ziet het in Portugal zowel op een broodje als tussen twee plakken stevig Portugees brood. Kies wat jij het lekkerst vindt, maar gebruik geen Hollandse boterhammen!

Uiteraard zijn de hoeveelheden makkelijk aan te passen aan het aantal personen waar je ze voor maakt.

Ingrediënten

2 biefstukken
zuurdesembrood(jes)
4 tenen knoflook
2 à 3 laurierblaadjes
60 ml droge witte wijn
50 ml rode wijnazijn
30 ml olijfolie (extra virgem)
flinke snuf paprikapoeder
flinke snuf knoflookpoeder
zout en peper
Portugese mosterd

Bereiding

Meng voor de marinade allereerst de natte ingrediënten met de paprikapoeder, knoflookpoeder, laurierblaadjes, zout en peper. Het handigst is om dit een een lage platte schaal of ziplock zakje te doen. Pel je knoflook vast en leg apart. Vervolgens gaan we aan de slag met het vlees.

Leg de biefstukken op een snijplank en snijd de teentjes knoflook in de lengte doormidden. Leg op elke biefstuk twee halfjes knoflook. Sla het vlees (en de knoflook) nu enigszins plat met een vleeshamer. Draai ze om en leg ook op de andere kant twee halfjes knoflook. Sla ook deze kant goed plat, tot je lapjes hebt van ongeveer een halve centimeter.

Leg het vlees, inclusief de knoflook, in de marinade en zet afgedekt in de koelkast. Laat ze ergens tussen de anderhalf en drie uur marineren (niet langer).

Haal je vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast. Verhit wat boter in de pan en bak de lapjes vlees (wederom inclusief aanhangende knoflook) op hoog vuur kort aan beide kanten. Ze zijn zo gaar, dus laat ze niet te lang in de pan! Schep ze uit de pan op je brood(je) en maak af met een flinke lik Portugese mosterd.

Bom apetite!

Variatietip: serveer hem ook eens met een gebakken ei erop. Of zoals op Madeira, met een lekkere klodder kruidenboter in plaats van mosterd.

Prego no Pão

  • Wist je dat… er in Lissabon een marisqueira (zeevruchten restaurant) is waar ze een Prego no Pão als nagerecht serveren?!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.