Recept: Pudim Flan

Een klassieker onder de Portugese nagerechten. Een beetje de tegenhanger van de ouderwetse Hollandse pudding van je oma. Heel makkelijk thuis ook eens te maken. Natuurlijk zitten er veel eieren in, daar zijn ze immers dol op. Ook is hij flink zoet, ook daar zijn ze dol op. De karamel zorgt, naast voor een extra zoetje, ook voor een licht bittertje. Ik heb na één hapje meestal wel genoeg, maar Fernando smult ervan.

Dit recept is goed voor ongeveer 6 porties.

Ingrediënten

500 ml (half)volle melk
75 gram suiker
5 a 6 eieren
75 gram suiker

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Zet de vorm die je wilt gebruiken voor de flan vast klaar. We beginnen met het bereiden van de karamel. Zet een steelpannetje op laag vuur en doe hier 75 gram suiker in. Verwarm rustig tot het lichtbruin en gekarameliseerd is. Giet het direct uit de pan in de vorm voor de flan, vergeet niet de randjes mee te nemen.

Pak een andere pan en giet hier de melk en de andere 75 gram suiker in. Indien gewenst kun je nu een stukje citroenschil (met de dunschiller) toevoegen voor extra smaak. Breng rustig aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur uit en laat je het zo’n vijf minuten staan.

Klop/mix ondertussen in een ruime kom de eieren goed los. Voeg vervolgens de melk (haal de eventueel gebruikte citroenschil eruit) in kleine beetjes toe en blijf kloppen. Pas op dat je niet teveel tegelijk toevoegt, dan stolt het ei en krijg je roerei… Als alles goed gemengd is giet je het voorzichtig op de karamel in de gewenste vorm die klaarstaat.

De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote pan/bakblik te zetten. Dek de puddingvorm af met aluminiumfolie. Vervolgens gaat het geheel in de oven. Vul daarna de pan (niet de puddingvorm!!) met water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met het water. Gebruik voldoende water, als je te weinig gebruikt kan het gaan koken en dat komt de textuur van de flan niet ten goede.

Bak de flan ongeveer een uur op 180 graden. Verdubbel je de ingrediënten voor een grotere groep, dan kan het wat langer duren dan een uur.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.