Queijadas de Cenoura

Heerlijk, koken met seizoensgroenten! Dus we gooien er nog maar eentje tegenaan. Kreeg je eerder al eens een recept van ons voor een heerlijke Sopa de cenoura en de Cenouras à Algarvia, vandaag gebruiken we de worteltjes voor een zoet gerecht. Want dat ze in Portugal veel en vaak penen gebruiken in het eten is een feit. Nou ben ik persoonlijk geen fan van gekookte wortelen (getsie, hutspot), maar verwerkt in een Portugees gerecht zijn ze meestal prima te eten.

Ingrediënten

500 gram wortels
2 eieren (gescheiden)
200 gram suiker
rasp van een halve citroen
30 gram boter
3 volle eetlepels maizena (plus evt een lepel bloem)
2 kaneelstokjes

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Begin met het koken van de wortels. Schrap ze eerst en doe ze dan in een pan met een snufje zout en twee kaneelstokjes. Houd je niet zo van kaneel, dan kun je er ook voor kiezen er maar eentje te gebruiken. Kook ze totdat ze gaar zijn en giet af (vergeet niet het kaneelstokje te verwijderen). Stamp ze fijn tot een puree. Dit kan ook in de keukenmachine. Smelt je boter en voeg die samen met de suiker, citroenrasp en eidooiers toe aan de wortelpuree. Meng alles goed. Klop ondertussen je eiwitten tot stevige pieken. Schep de maizena (plus eventueel de lepel bloem) door de wortelmix en meng wederom goed. Spatel als laatste je opgeklopte eiwitten door de mix. Niet roeren, je wilt de lucht erin houden.

Vet een muffinblik in en bestuif met een beetje bloem of bekleed met een stukje bakpapier. Het allerhandigst zijn natuurlijk van die papieren cupcake vormpjes. Schep je mix voorzichtig in de bakjes. Je hebt genoeg voor 12 queijadas! Zet ze 15 minuten in de oven op 200 graden. Draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 180 graden en bak ze nog zo’n 40 minuten op die temperatuur. Dit is enigszins afhankelijk van je oven. Ze zijn klaar als een satéprikker er droog uitkomt! Haal ze uit de oven en ga met een mesje langs de randjes om hem wat los te maken van de zijkant. Laat ze in de vorm afkoelen. Kun je niet zolang wachten met proeven, dan zul je merken dat ze erg vochtig zijn. Dit trekt bij naarmate ze verder afkoelen.

Bom apetite!

P.S.: De cakejes zijn erg zoet (typisch Portugees). Naar mijn mening kunnen ze prima met minder suiker!