Recept: Queijadinhas de Limão

Het is volop zomer! En wat past daar beter bij dan taartjes en cakejes met die frisse smaak van citroen?! Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is dus voor de variant met citroen. We maken Queijadinhas de Limão.

Wij houden hier van een uitgesproken citroensmaak. Ik wil de citroen wel proeven. Houd je daar niet zo van, gebruik dan gewoon één of twee citroenen in plaats van drie. Qua boter zou ik in eerste instantie voor ongezouten kiezen. Maar aangezien ik standaard gezouten boter in huis heb, ging die erin. Niks mis mee! Verder maken ze ze in Portugal met 300 gram suiker, maar ik vind ze persoonlijk zoet genoeg zo.

Queijadinhas de Limão

Goed voor ongeveer 16 queijadinhas, afhankelijk van het formaat vormpjes dat je gebruikt.

Ingrediënten

275 gram fijne kristalsuiker
2 grote eieren
50 gram gesmolten boter
90 gram bloem
20 gram maizena
3 citroenen
500 ml melk

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Smelt allereerst je boter. Pak een beslagkom en weeg hier je suiker in af. Voeg daar de twee eidooiers aan toe. Rasp de schil van je citroenen – alleen het geel – en doe de citroenrasp bij in het mengsel. Dan kunnen ook de bloem (geen zelfrijzend), de maizena en de gesmolten boter erbij. Mix dit even door elkaar. Als laatste gaat de melk erbij, klop ietwat schuimig. Klop in een aparte kom je twee eiwitten tot stijve pieken en spatel die vervolgens door het melkmengsel. Zorg ervoor dat ze goed opgenomen zijn, en je een egaal mengsel hebt, voor je je vormpjes vult.

Zet je vormpjes klaar en vet ze goed in met wat boter en besprenkel ze met wat bloem. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Je kunt verschillende vormpjes gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar wat hogere vormpjes. Het beslag is dun, dus schep met bijvoorbeeld een juslepel de vormpjes vol. Uiteraard kun je het ook gewoon in de vormpjes gieten als je een vaste hand hebt. 😉 Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3, het beslag komt namelijk nog iets omhoog in de oven. Je wilt natuurlijk niet dat ze overlopen…

Optie 1: De queijadas gaan ‘au bain marie’ in de oven. Dat doe je door de vormpjes in een groot bakblik te zetten waar water in zit. Vul een hoog bakblik voor de helft met water en plaats deze vast in de oven.

Zet de gevulde vormpjes in het met water gevulde bakblik (het zou tot net een stukje onder de rand moeten komen) in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 50 minuten af op 180 graden. De baktijd is enigszins afhankelijk van de grootte van je vormpjes. Test of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan zijn de queijadas klaar. Deze optie zorgt voor de beste consistentie.

Optie 2: De queijadas gaan zo de oven in. Verwarm de oven in dit geval voor op 200 graden. Zet de vormpjes er 15 minuten in op 200 graden en draai dan de temperatuur terug naar 180. Bak ze vervolgens nog ongeveer 25 minuten op 180 graden. Deze optie zorgt voor het mooiste resultaat, het oog wil immers ook wat.

Queijadinhas de Limão

Laat iets afkoelen (ze zakken sowieso wat in) voor je ze voorzichtig uit de vormpjes haalt. Ze zijn nog wat wiebelig op dit moment, naarmate ze verder afkoelen worden ze wat meer solide. Laat ze vervolgens rustig verder afkoelen op een met bakpapier bekleed rooster. Bestrooi ze voor het serveren met een klein beetje poedersuiker.

Bom apetite!

Alle denkbare bakmanieren zijn hier zo ongeveer uitgeprobeerd. Op deze wijzes krijg je de beste consistentie. Ik had ze ook graag nog in een siliconen bakvorm willen proberen, maar ik kon het kreng niet vinden…

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.