Queijo fresco is een populair Portugees kaasje gemaakt van verse koeien, geiten of zelfs schapen melk dat vaak gegeten wordt als voorgerecht. De kaas heeft een zachte structuur en een vrij neutrale smaak. Deze lust zelfs de grootste pietlut. Lekker op een stukje Portugees brood met wat zout en vers gemalen zwarte peper, met een beetje kruiden en olijfolie (of met het recept van volgende week). En verrassend makkelijk om zelf te maken!
Dit recept maakt ruim 300 gram kaas. Een prima hoeveelheid om het eens te proberen. Vond je het heerlijk of krijg je visite? Verdubbel of verdriedubbel het recept de volgende keer dan gewoon. Een kind kan de was doen! Ben je op zoek naar stremsel? Kijk eens bij een kaasboerderij, in een Turkse of Marokkaanse winkel of anders biedt internet vaak uitkomst!
Ingrediënten
1 liter volle melk (vers)
ongeveer 20 druppels stremsel (kijk ook altijd even wat wordt aangegeven op de verpakking)
1 eetlepel zout
Bereiding
Doe de melk in een steelpan en verwarm tot 40 graden. Voeg dan het zout toe en roer het tot het is opgelost. Los je stremsel poeder op in een beetje water en voeg het daarna druppelsgewijs toe aan je melk. Wikkel je pan in oude kranten of theedoeken of hou het een half uur op temperatuur in de oven (tussen de 37 en 40 graden).
Zodra de wrongel klaar is, dat wil zeggen je melk lijkt op gelei, en als je er in snijd verschijnt een helder gelig vocht (het eindresultaat smaakt beter als het nu klinkt, geloof me). Snijd met een mes je wrongel van boven naar beneden in repen en doe dan hetzelfde over dwars, zodat je een raster krijgt met blokjes. Laat het nu rustig een half uurtje afkoelen. Was je handen goed en steek je handen uit de mouwen en in de wrongel. Knijp met je handen de kaas goed fijn. Je zult merken dat het allemaal vanzelf samenkomt.
Het handigste is het om bakringen (zie rechter foto onder het artikel) te gebruiken en deze in een groten oven schaal te zetten voordat je het kaasmengsel erin schept. Op deze manier kan het overtollige vocht er aan de onderkant uitlopen (zonder een ontzettende bende in je keuken te veroorzaken).
Schep met een lepel je bakjes goed vol, doordat er nog vocht uitloopt zakt hij nog wat terug. Nu is het eigenlijk de kunst om ze goed samengedrukt te krijgen. Dit gaat misschien het makkelijkste met twee kleine, platte dingen (een soort onderzettertjes/tegeltjes) die beide kanten afsluiten. Druk stevig aan zodat beide kanten goed afgesloten zijn (en houd goed vast) en schud een keer stevig. Zet neer en haal de dekseltjes eraf. Je kunt deze stap natuurlijk ook gewoon overslaan door geen lepel te gebruiken om je bakjes te vullen maar gewoon je handen te gebruiken en dan je kaas gelijk goed uit te knijpen/samen te persen. Zet de kaas 1 á 2 uur in de koelkast om wat verder op te stijven. Je kunt de kaasjes 3 tot 5 dagen in het vocht in de koelkast bewaren.
Wil je hem met magere of halfvolle melk maken? Dat kan ook, maar dan moet je er met het zout melkpoeder aan toevoegen. Ongeveer 2 eetlepels voor dit recept.
Bom apetite!
Volgende week een recept dat perfect past bij deze frisse kaas.
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Delicious with honey too!
Anything goes! 😉