Recept: Queques de Bacalhau

Vandaag maken we cakejes! Huh, maar het is toch tijd voor het maandelijkse bacalhau recept? Dat klopt, het zijn hartige cakejes met klipvis (Queques de Bacalhau) geworden. Lekker om te serveren bij de brunch of op een feestje. Verschillende soorten groentes lenen zich uitstekend voor dit recept, dus experimenteer met wat jij lekker vindt/in huis hebt op dat moment.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Je kunt voor dit recept ook prima bacalhau desfiado gebruiken, die hoeft geen nacht te weken van tevoren. Zet de bacalhau dan gewoon, zodra je gaat beginnen aan het recept, in een kom water.

Ingrediënten

1 moot bacalhau
220 gram zelfrijzend bakmeel
bekertje room (250 ml)
2 eieren
1 ui
2 teentjes knoflook
50 gram prei
50 gram zwarte olijven
bosje verse peterselie
kleine 100 ml olijfolie
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Zet je muffinvormpjes vast klaar en vet ze lichtjes in met een beetje boter of olijfolie en bestuif ze vervolgens licht met een beetje bloem. Houd de vorm even op de kop om eventuele overtollige bloem te verwijderen.

* Gebruik je een moot bacalhau? Kook de klipvis dan (na een nachtje weken) een minuut of tien. Daarna haal je hem uit het water en laat je de vis op een bord afkoelen. Zodra de vis afgekoeld is maak je hem schoon. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je met je vingers uit elkaar in kleine stukjes (flakes) voor later.

* Gebruik je bacalhau desfiado? Zet allereerst een pan water op het vuur om de bacalhau desfiado lichtjes in voor te garen. Wacht tot het water kookt en voeg dan pas de vis toe en kook hem een paar minuten. Daarna haal je de bacalhau uit het water en laat je het op een bord afkoelen.

Snipper de ui en pers de tenen knoflook. Snijd de prei in zo dun mogelijke plakjes en snijd ook de olijven in plakjes. Zet apart. Pak een ruime kom en klop hierin de eieren met een snufje zout op, tot ze zo’n beetje in volume zijn verdubbeld. Schenk nu in een dun straaltje, terwijl je blijft mixen, de olijfolie er rustig bij. Vervolgens kunnen ook de room en de bloem erbij. Meng tot een egaal beslag.

Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin de ui en prei glazig. Zodra dit mengsel bijna klaar is roer je de geperste knoflook en de olijven erdoor. Even goed omscheppen en op laag vuur de knoflook kort mee garen.

Schep de bacalhau snippers door het beslag en voeg vervolgens ook het ui-prei mengsel uit de pan toe. Meng alles goed en voeg naar smaak fijngesneden verse peterselie toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Verdeel het mengsel nu over de klaar gezette vormpjes en bak ze op 180 graden in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Je kunt testen of ze gaar zijn na die 20 minuten door er een tandenstoker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan zijn ze gaar. Is de tandenstoker nog vochtig, bak ze dan iets langer. Haal de muffins zodra ze gaar zijn uit de oven en laat ze een beetje afkoelen en haal ze dan pas uit de vormpjes. Je kunt de queques de bacalhau zowel warm als koud serveren.

Bom apetite!

Variatietips: Rasp ongeveer 250 gram wortels en voeg samen met de bacalhau toe aan het beslag. En/of voeg ook eens 80 gram geraspte mozzarella toe aan het beslag. Ook kun je er voor kiezen om in plaats van room Griekse yoghurt te gebruiken.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.