Quinta do Quetzal

In het hart van de Alentejo, even boven Beja, komt op het landgoed Quinta do Quetzal een aantal van mijn favoriete dingen samen: wijn, lekker eten, kunst en een prachtige omgeving. Afgelopen week werd het bijzondere Quetzal Art Centre en bijbehorend restaurant geopend op de wijnboerderij van Nederlanders Cees en Inge de Bruin. Ik was er afgelopen lente en kreeg een voorproefje.

Het Quetzal Art Centre

Op 7 september was het zover, het Quetzal Art Centre werd officieel geopend. Het maakt deel uit van de Quinta do Quetzal, een wijnboerderij op de glooiende hellingen van Vidigueira. De eigenaren van dit landgoed zijn echte kunstliefhebbers en legden in de loop der jaren een imponerende eigen verzameling aan. Deze privécollectie is nu open voor het publiek in dit nieuwe kunstcentrum van maar liefst 450m2.

In het Quetzal Art Centre staat de hedendaagse kunst centraal van zowel internationale als Portugese kunstenaars. Er is werk te zien van onder andere Marlene Dumas, Mike Kelley, Maria Lassnig en Jana Euler. Portugese bijdrages zijn er van Julião Sarmento en Francisco Tropa. Naast de vaste collectie zullen er ook wisselende exposities te zien zijn. Zo bestaat de openingsexpositie uit de werken van de drie Amerikaanse audiovisuele kunstenaars.

Quetzal Art Centre

Quetzal restaurant

Tegelijk met het kunstcentrum opende het nieuwe restaurant van het landgoed. Hier ligt de focus op ‘shared dining’, het samen delen van meerdere kleine gerechten. Chef Pedro Mendes geeft de gerechten traditionele smaken, maar ook een eigentijdse draai. Lokale seizoensgebonden producten en planten, kruiden en bloemen uit eigen tuin voeren de boventoon in het menu. De lunch die ik at in dit fraai ingerichte restaurant was heerlijk. Bij het restaurant hoort een winkel met lokale producten, kunst, design en wijn, dus je kan ook iets lekkers meenemen voor thuis.

Quinta do Quetzal

Wijn

Quinta do Quetzal staat vooral bekend om haar Quetzal en Guadalupe wijnen. Onlangs werd het wijnhuis door wijnapp Vivino uitgeroepen tot één van de acht mooiste wijnvakantiebestemmingen in de Alentejo. In de ‘Ultimate Wine Challenge 2016’ in New York behaalde hun rode Cabernet Sauvignon 2012 een finaleplek, scoorde 93 punten en was daarmee “excellent, highly recommended” volgens de jury. Ook de witte Reserve Antão Vaz 2013 en de Guadalupe Winemaker Selection vielen in de prijzen. Enkele van hun wijnen zijn ook in Nederland te krijgen.

Quinta do Quetzal

Ik kreeg een rondleiding door de bijzondere, ronde ruimte waar de wijnen gemaakt worden en leerde over het interessante proces van het tot stand komen van de wijn. De druiven worden bovenin de ‘adega’ gestort en eindigen in de wijnkelders, uitsluitend geholpen door de zwaartekracht. De kelders liggen diep onder de grond, waardoor ze op natuurlijke wijze koel blijven en de wijnen langzaam kunnen rijpen. Ook kwam ik erachter dat dezelfde wijn in het ene land met een kurk en in het andere (Nederland bijvoorbeeld) met een schroefdop wordt verkocht. Een kwestie van vraag en aanbod. Na de rondleiding ging ik natuurlijk ook proeven van de heerlijke wijnen. Dit kon op een mooie plek met uitzicht op een deel van de wijngaard.

Wil je ook een bezoek brengen aan de Quinta do Quetzal? Kijk voor alle informatie op de Nederlandstalige website! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.