Quinta dos Santos

Afgelopen november kon je hier lezen over de mogelijkheden qua wijnproeverijen in de Algarve. Ook kondigde ik toen aan dat wij tijdens ons jaarlijkse bezoek aan deze regio drie verschillende quintas hadden bezocht voor zo’n proeverij. Meer informatie over deze individuele wijnboerderijen zou volgen. Vandaag de derde en laatst bezochte wijnboerderij: Quinta dos Santos in Estômbar. Dit was ook gelijk de meest uitgebreide van de drie, vandaar dat ik hem tot het laatst heb bewaard.

Quinta dos Santos bestaat uit een wijnboerderij en ambachtelijke brouwerij (daarover later meer). Het is een echt familiebedrijf. Het begon allemaal in Zuid-Afrika, met een wijnmakers stel (dos Santos) dat de droom had om een wijnboerderij in Portugal te beginnen. Twee te koop staande percelen aangrenzend land, prachtig gelegen tussen Ferragudo en Carvoeiro, maakten die droom werkelijkheid. In september 2016 begonnen ze, samen met hun twee zoons, met het opruimen van het overwoekerde en verwaarloosde stuk grond om er een wijngaard aan te kunnen planten en de wijnboerderij te bouwen.

Quinta dos Santos

De totale grootte van het perceel is acht hectare, waarvan drie hectare met wijnstokken en één hectare nieuwe olijfbomen (Macanilha, Galega, Verdeal en Picual) aangeplant tussen de amandel-, johannesbroodbomen en eeuwenoude olijfbomen. In de nieuwe gebouwen vind je een wijnkelder, een ambachtelijke brouwerij en een restaurant waar je hun producten kunt proeven. In 2018 opende de brouwerij (zoons) en het restaurant, in 2019 volgde de wijnmakerij. Het gaat hier niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

Als je aan komt rijden en de auto parkeert begint de ervaring al. Door de mooi vormgegeven gebouwen zijn de verwachtingen al gelijk hooggespannen! We worden verwelkomd en nemen na even vluchtig te hebben rondgekeken plaats buiten op het terras met uitzicht over de wijngaarden. Heerlijk in het oktober zonnetje! Want we hebben het zo gepland dat we er ook gelijk gaan lunchen. Zo hebben we gelijk een goede bodem voor de proeverij. Aangezien we er een combinatie bezoek van hebben gemaakt met de bierbrouwerij (die ik op een later tijdstip nog bespreek!) kiezen we ervoor om de wijnproeverij bij/tijdens te lunch te gebruiken.

Laat ik even beginnen te zeggen: ga hier zeker eens eten! Ook al heb je niks met wijn of bier, het restaurant op zich is al de moeite waard om te bezoeken, alles is even heerlijk. Het is zowel voor de lunch als het diner geopend. In oktober gaat ’s avonds al een knapperend haardvuurtje aan binnen, super gezellig. Het meeste eten wordt geserveerd in petisco stijl. Dus wat kleinere porties die uitermate geschikt zijn om te delen, zo proef je van meerdere dingen wat. Onze gastvrouw serveerde de wijnproeverij bij/tijdens het eten, geheel in stijl met de gerechtjes.

Na de lunch/wijnproeverij staat de rondleiding gepland. Het productieproces is zo ingericht en gestructureerd om wijn op een meer traditionele manier te produceren. In de wijnkelder vind je onder andere ‘talhas’ en ‘lagares’. In die lagares wordt tijdens de vindima (wijnoogst), die meestal in september plaatsvindt, nog op traditionele wijze wijn gemaakt; de druiven worden dus met de voet geperst 

Omdat het een paar jaar zal duren voordat de Tesouro-productie beschikbaar komt, hebben ze een tweede merk opgericht; ‘ESCOLHIDO’. Verder zit er in de talhas (vaten van klei afgesloten met bijenwas) een nieuw experiment: orange wine. Dit klink als die enge blauwe wijn van een paar jaar geleden, maar niets is minder waar. Wij kregen alvast een voorproefje, rechtstreeks uit de talha. Zoals je hieronder kunt zien, geen rare chemische kleurtjes te bekennen! Hij zit ter plekke getapt, ongefilterd in het glas.

De eerste oogst van 2019 leverde een goede oogst op waaruit ze een reeks wijnen hebben geproduceerd, waaronder een mousserende wijn (espumante) die is vervaardigd volgens de traditionele ‘champagne’-methode (zie foto’s hieronder). Normaalgesproken wordt voor de vervaardiging hiervan gistpoeder gebruikt. Als dat uitgewerkt is gaat een fles op zijn kop, zodat de gist naar beneden zakt. Vervolgens wordt de top bevroren en de kurk verwijderd. De gist plopt er dan uit en de kurk gaat weer terug in de fles. In plaats hiervan hebben ze op Quinta dos Santos gekozen voor een stuk gist in zijn geheel. Als de suikers zijn opgelost en de gist is uitgewerkt blijft dit in de fles zitten, mooi (en lekker)!

De ouders doen langzaamaan een stapje terug in het bedrijf en hun zoons nemen het stokje van ze over. Naast wijn en bier produceren ze ook een speciale Wild Algarve Gin gemaakt van dertien met de hand geplukte wilde botanische producten uit de Algarve met een geheime hopvariëteit. Met een complexe maar harmonieuze smaak, is deze gin speciaal gemaakt om de verscheidenheid en complexiteit van de natuurlijke flora van de Algarve te laten zien.

Ze hadden op het moment dat wij er waren een selectie witte, rosé en rode Escolhido-wijnen beschikbaar om te proeven in het proeflokaal, op het terras en in het restaurant ‘a Esquina’. Neem voor meer informatie en release data van de nieuwe wijnen een kijkje op hun website!

Quinta dos Santos

* R. do Pestana Golf 1, Estômbar, Portugal