Wijngaarden in Portugal komen in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische settings. Uiteraard vaak vergezeld door glooiende wijngaarden op de hellingen rondom, om het plaatje compleet te maken. Quinta de Sant’Ana valt in de wat kleinschaliger categorie, grenzend aan de ‘Tapada de Mafra’ (voorheen het jachtgebied van de Portugese koning). En van een romantische setting kun je zeker spreken hier!
Genesteld in de glooiende wijngaarden tussen de adembenemende Atlantische kust en de bruisende hoofdstad vind je Quinta de Sant’Ana. Het is een familieboerderij en familie staat dan ook centraal in het bedrijf. Quinta de Sant’Ana produceert al wijn sinds de oprichting in 1630, maar het had duidelijk betere tijden gekend toen Gustav en Paula von Fürstenberg het pand in 1969 kochten. De quinta is bewoond geweest door veel verschillende eigenaren, met de meest uiteenlopende achtergronden. Maar één ding deelden ze: een fascinatie voor deze plek in de glooiende heuvels van de Saloio-regio, een vruchtbare regio.
De prachtige wijnmakerij, die in zijn hoogtijdagen meer dan 80.000 liter wijn had geproduceerd, lag er in 1969 praktisch inactief bij. De von Fürstenberg’s omarmden de Portugese levensstijl op het platteland en begonnen verbeteringen aan te brengen met het oog op de productie van wijn; het land werd vrijgemaakt, de riolering werd aangelegd en de grond werd gereedgemaakt voor beplanting.
Echter te midden van de politieke onzekerheid die de “Anjerrevolutie” in 1974 met zich mee bracht, werden ze gedwongen terug te keren naar Duitsland. De daarop volgende 20 jaar bleef het landgoed half verlaten… De conciërge van Quinta de Sant’Ana bleef er met zijn gezin wonen, maar de meeste wijngaarden en de wijnmakerij werden verwaarloosd. En toen in 1999 dook hun dochter met haar man in het grote avontuur van het herplanten van de eerste wijngaarden, nadat ze in 1992 verliefd werden op deze plek. Hard werken, veel plezier, beginnersgeluk, frustrerende en lonende oogsten: het maakt allemaal deel uit van het leven van een wijnmaker.
Ik volgde ze al jaren op Instagram en nu waren we in de buurt, dus werd er gelijk een bezoek/tasting ingepland. Deze gele quinta is echt een plaatje en het is dan ook niet gek dat er met enige regelmaat bruiloften worden gehouden. Zo ook op de dag van ons bezoek, dus de voorbereidingen waren in volle gang voor het spektakel later op de middag. Romantiek gegarandeerd!
Het ophalen van onze huurauto op de luchthaven liep helaas flink uit, dus kwamen we te laat (en daardoor wat onrustig) aan voor onze afspraak. Helemaal omdat we wisten dat ze druk waren met de op handen zijnde bruiloft… Maar gelukkig liet het schema het nog toe om onze proeverij gewoon doorgang te laten vinden.
We kijken onze ogen al uit voordat er überhaupt wat was gebeurt, het is hier zo prachtig! De gele panden, de planten, de bloemen en de gezellige honden die op het terrein rondlopen. De proeverij is heerlijk kleinschalig en in plaats van in één vaste ruimte hebben we een tasting op verschillende plekken op het terrein. We beginnen fijn in de buitenlucht met een witte wijn onder de pergola met wijnranken, een goed begin is het halve werk! Zodra de glazen leeg zijn vervolgen we onze weg naar de volgende locatie. Intussen wordt er verteld over de quinta en de wijnen die ze maken/wij proeven.
De volgende twee wijnen die we proeven zijn binnen, met een lekker kaasplankje erbij. Een ‘normale’ rode en een speciale vintage als eerbetoon aan Baron Gustav von Fürstenberg. Ze maken deze wijn alleen in uitzonderlijke jaargangen. Na een kijkje binnen te hebben genomen lopen we richting de wijngaarden, waar onze volgende tasting (een frisse Riesling) plaatsvindt. Naast de wijngaarden zal later op de middag de huwelijksceremonie plaatsvinden en ze zijn druk bezig met de aankleding/het klaarzetten. Alle bloemen die er worden gebruikt kweken ze zelf, ter plaatse, legt onze gids uit. Ook binnen zien we hier later een mooi voorproefje van, in de aankleding van de eetzaal voor ’s avonds. Als afsluiting van de rondleiding nemen we nog een kijkje in de kapel, vol blauw/witte tegeltjes.
De gasten voor de bruiloft slapen toevallig ook allemaal ter plaatse. Ze verhuren vijf huizen in familiestijl op Quinta de Sant’Ana. Ideaal natuurlijk om met je hele gezelschap ter plaatse te verblijven. Helemaal als ze zoals in dit geval uit Amerika komen. Uiteraard zijn de huizen ook los te huur (voor mensen die er niet gaan trouwen). Heerlijk relaxed verblijven op een Quinta tussen de wijngaarden, maar toch aan de rand van een dorpje. Daarnaast is het ook een ideale uitvalsbasis om allerlei leuks in de omgeving te verkennen, er is meer dan genoeg te ontdekken.
“Imagine arriving in a small Portuguese village, slowing down a pace as you wind through narrow cobbled streets, passing picturesque whitewashed houses with flowerpots and friendly locals at the windows, a breeze coming in from the Atlantic, the reassuring sounds of the countryside…”
Toen ze meer dan zevenentwintig jaar geleden de verlaten Quinta de Sant’Ana van haar ouders overnamen, hadden ze geen idee dat dit hun levenslange project zou worden. Breng zeker een bezoek aan deze prachtige quinta als je eens in de buurt bent, een echte aanrader! En voor sfeervolle plaatjes: volg ze vooral ook op één van hun Instagram accounts: Quinta de Sant’Ana en/of Quinta de Sant’Ana Wine.
* Quinta de Sant’Ana, Rua Direita 3, Mafra, 2665-113 Gradil, Portugal