Ongeveer twee jaar geleden kon je lezen over de algemene mogelijkheden qua wijnproeverijen in de Algarve. Ook kondigde ik toen aan dat wij tijdens ons jaarlijkse bezoek aan deze regio drie verschillende quintas hadden bezocht voor zo’n proeverij. Meer informatie over deze individuele wijnboerderijen volgde. En ook dit jaar stonden er wederom drie (uiteraard nieuwe) op de planning om uit te proberen/te bezoeken. De eerste die we aandeden was Quinta da Vinha oftewel Cabrita Wines.
Helaas waren de weergoden ons dit jaar niet zo heel goed gezind, dus gingen we op pad met een grijs wolkendek en de nodige nattigheid. Super hard nodig in de droge Algarve, maar toch minder welkom als je op vakantie bent…! Dit zorgde voor plaatjes in extra herfstige sfeer (een zonnetje doet nou eenmaal wonderen).
Cabrita Wines is een familiebedrijf nabij Silves dat al een halve eeuw eigendom is van de familie Cabrita. Het is ooit begonnen met een zelfgemaakte wijn voor familie en vrienden. De eerste eigenaar plantte wat wijngaarden naast zijn fruithandel. Traditionele druivensoorten uit de Algarve waren zijn eerste keuze en hiermee ontstond die allereerste wijn. Jaren later zette zijn zoon en huidige eigenaar, José Manuel Cabrita, beide bedrijven voort en voegde hij innovatie toe aan de traditionele methoden die hij van zijn vader had geërfd. In 2007 wordt de eerste wijn met het merk Cabrita geboren. Voor José Manuel Cabrita zijn de wijngaarden een grote passie en hij probeert deze passie via zijn wijnen te delen.
De Algarve staat natuurlijk bij iedereen bekend om zijn prachtige kustlijn, pittoreske dorpjes en warme klimaat. Maar het is ook de thuisbasis van enkele van de beste terroirs van het land, waar wijnen worden geproduceerd die rijk zijn aan smaak en karakter. Cabrita Wines werd geboren op de 6 hectare van Quinta da Vinha. Momenteel bezitten ze echter drie verschillende wijngaarden, met een totaal van 16 hectare, in de Algarve.
De 16 hectare aan wijngaarden van Quinta da Vinha bevinden zich allemaal binnen 5 km van de Atlantische Oceaan, verspreid over verschillende grondsoorten. Van de traditionele zandgronden, tot het typische klei-kalksteenmengsel van de regio, en zelfs tot de rotsachtige kalksteen minerale grond. De wijngaarden liggen genesteld in de beschutting van de Serra de Monchique, beschermd tegen de koude noordenwind maar geraakt door de verfrissende Atlantische bries.
Ze hebben gekozen voor verschillende Portugese druivensoorten: Arinto-, Verdelho-, Gouveio-, Moscatel Galego- en Encruzado-druiven. En voor onze rode wijnen Touriga Nacional, Negra Mole, Trincadeira, Aragonez en Tinta Miúda. Dit in combinatie met de typische grondsoort zorgt voor wijnen met een eigen karakter. Naast hun eigen wijnen produceren ze ook wijn voor een zestal kleinere producenten, die zelf niet over de nodige faciliteiten beschikken. Hierdoor verwacht je wellicht een heel groot complex, maar het is een quinta van bescheiden formaat.
Na een korte uitleg en rondleiding (wijngaard, wijnkelder en wijnmakerij) nemen we plaats voor de proeverij. Ze maken op het moment 11 wijnen plus een special edition. Wij kozen voor de Prestige tasting, maar dat is uiteraard niet de enige optie. Tijdens deze proeverij proefden we vier Premium wijnen vergezeld van lokale kaasjes en charcuterie. We waren met ongeveer 10 à 12 personen, waaronder ook een aantal Portugezen uit de Oost Algarve.
De wijnen van Cabrita Wines hebben geen naam, zoals je vaak ziet. Ze maken zowel single-variety, blends, mousserende wijnen als ook versterkte wijnen. Sommige wijnen gaan goed samen met de wat vettigere charcuterie en zorgen voor een fijne smaaksensatie. Er wordt een en ander uitgelegd over de wijnen die we proeven en er is volop tijd voor vragen. Ze hebben zojuist ook een Orange Wine gelanceerd. Een mix van Arinto en Encruzado uit 2021. Door langdurig huid- en stengelcontact heeft de wijn een betoverende amberkleurige tint. Aroma’s van gedroogd fruit, honing en delicate bloemen worden versterkt door een natuurlijke zuurgraad.
De Cabrita espumante was erg smakelijk met een subtiele bubbel, maar mijn persoonlijke highlight van de tasting was toch wel de 10 jaar oude moscatel. Dit was echter een eenmalig project en voor deze flessen geldt dus op=op. In oktober hadden ze nog ruim 100 flessen, op dit moment gaat het om de laatste vijf! Moscatel-Graúdo was de variëteit die het meest werd gebruikt bij de productie van versterkte wijnen in de Algarve. Momenteel is de productie ervan vrijwel volledig verdwenen. Maar om te voorkomen dat een pagina uit de wijngeschiedenis van de Algarve verloren zou gaan, besloten ze de beste vaten van deze versterkte wijn, aangeboden door een van de oudste producenten in de regio, te redden en deze wijn te laten rijpen met respect voor al zijn kenmerken.
Doe vooral ook eens een wijnproeverij in de Algarve! Van welke wijn je ook houdt, Portugal heeft ruim de keus. Probeer dan ook eens een lokale/regionale wijn de volgende keer dat je in de Algarve bent, tegenvallen zal hij waarschijnlijk niet.