Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen.

De basis van de rabanadas is altijd hetzelfde: brood, gedrenkt in een melkmengsel, door ei gehaald en vervolgens gebakken. Uitgaande van deze basis zijn er vervolgens verschillende varianten. Je maakt ze extra feestelijk door ze te overgieten met een port/honing siroop!

Ingrediënten

rabanadas
‘oud’ brood
ongeveer 500 ml melk
4 eieren
citroen
zonnebloemolie

siroop
125 ml honing
100 ml port
75 ml water
2 kaneelstokjes
sinaasappel of mandarijntje

Bereiding

Note vooraf: je kunt allerlei soorten brood gebruiken. Maar je ziet ze vaak van stokbrood, casinobrood of Portugees (stevig) brood.

Ben je erg goed in multitasking dan kun je alles tegelijk op het vuur hebben staan. Hier bleek dat niet de beste strategie, dus raad ik aan eerst de siroop te maken voor je aan het bakken van je boterhammen begint. 😉

Zet een klein steelpannetje op het fornuis met hierin de honing, de port, het water, de kaneelstokjes en een sinaasappel (of mandarijn) schil. Breng dit rustig aan de kook en laat reduceren tot je een licht ingedikte vloeibare siroop hebt. Draai dan gelijk het vuur uit. Denk qua dikte een beetje aan ahornsiroop (maple syrup). Iets te lang op het vuur en je hebt caramel, dus blijf opletten… Vis de sinaasappelschil en de kaneelstokjes eruit.

Indien nodig, snijd je brood in plakken en leg opzij. Pak twee diepe borden en zet die vast klaar op het aanrecht. Giet de melk in een pannetje en voeg hier een aantal citroenschillen (met de dunschiller) aan toe. Verwarm dit rustig, maar breng niet aan de kook. Haal de melk, vlak voor hij aan de kook raakt, van het vuur en giet in één van de twee klaargezette borden.

Breek in het andere bord vier eitjes en kluts even goed met een vork. Zet een koekenpan op het vuur en giet hier voldoende zonnebloemolie in zodat je broodjes bij het bakken ongeveer 2/3 onderstaan. Verwarm de olie.  Zet ook een groot bord bedekt met keukenpapier klaar om de rabanadas op te laten uitlekken als ze klaar zijn.

Rabanadas com Calda

Haal de plakken brood één voor één door de natte ingrediënten en leg ze vervolgens in de hete olie. Pak dus een plakje brood en leg hem allereerst kort in de melk, draai hem om en laat even uitlekken. Haal hem dan door het losgeklopte ei en draai ook hierin om. Vervolgens gaat hij de pan in. Herhaal met het aantal stukken brood dat in je pan past en bak goudbruin. Draai ze eenmaal om en bak ook de andere kant goudbruin. Schep ze uit de pan op het bord met keukenpapier om uit te lekken.

Herhaal deze stap met je overige broodjes. Zodra al je rabanadas klaar zijn leg je ze op een mooie schaal en giet je de port/honing siroop eroverheen. In Portugal worden ze meestal op kamertemperatuur geserveerd.

Bom apetite!

Rabanadas com Calda

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.