Recept: Rabanadas de Natal

Speciaal voor de feestdagen, deze kerst wentelteefjes. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. en worden als hoofdgerecht aangeduid, vooral voor vrouwen die na de bevalling genezen zijn. De allereerste recepten vind men terug in de kookboeken van Domingo Hernández de Maceras (1607) en Francisco Martínez Motiño (1611). Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst.

Al in het begin van de twintigste eeuw het was een veel voorkomende snack in de tavernes van Madrid, geserveerd met kannen wijn (“razos”). Ook in Frankrijk zijn er ook verslagen van deze delicatesse, zo veel dat het in het Engels “French Toast” wordt genoemd. Vreemd genoeg was deze Franse variant in vroegere tijden niet gelinkt aan Kerstmis, maar eerder aan vasten. Waarschijnlijk omdat er in die tijd geen vlees werd gegeten, brood in grotere hoeveelheden werd geconsumeerd en er behoefte was aan het opmaken van restjes.

De basis van de rabanadas is altijd hetzelfde: brood, gedrenkt in een melkmengsel, door ei gehaald en vervolgens gebakken. Uitgaande van deze basis zijn er vervolgens verschillende varianten. Dit keer één versie, maar wie weet volgen er op een later tijdstip meer.

Ingrediënten

1 stokbrood
10 eieren
2 kaneelstokjes
kaneelpoeder
200 gram suiker
200 ml water
400 ml melk
2 eetlepels honing
schil van 1 citroen (met de dunschiller)
Zonnebloemolie

Bereiding

We beginnen met het maken van de suiker siroop. Zet een steelpannetje op met hierin de suiker, een kaneelstokje en het water. Roer goed los, zodat de suiker makkelijker oplost. Verwarm rustig een minuut of tien, tot het dikker begint te worden. In een ander steelpannetje gaan de melk, een kaneelstokje, de honing, en de citroenschillen. Verwarm dit op middelhoog vuur. Draai het vuur uit zodra het tegen het kookpunt zit.

Snijd het stokbrood in plakjes van ongeveer 2cm dik. Haal de plakjes door de warme melk en leg ze op een bord of in een grote ovenschaal. Laat ze dan een minuut of tien staan om al het vocht goed op te nemen. Breek ondertussen je eieren in een diep bord en klop los. Haal na de tien minuten de plakjes brood voorzichtig van het bord en leg ze in het ei. Draai ze om en laat ze (wederom) even goed weken.

Zet een koekenpan op met genoeg zonnebloemolie, zodat de plakjes voor 2/3 onderstaan, en breng dit op temperatuur. Zodra de olie op temperatuur is kunnen de plakjes brood gefrituurd worden. Zet een bord met keukenpapier klaar. Schep de plakjes brood voorzichtig in de hete olie en bak twee a drie minuten per kant. Schep ze vervolgens uit de olie op het bord met keukenpapier om uit te lekken.

Leg de gewenste hoeveelheid plakjes op een bord en lepel hier de suikersiroop overheen. Besprenkel als laatste met wat kaneel.

Rabanadas

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.