Recept: Cabrito Assado no Forno à Padeiro

Geitenbout uit de oven, te lekker! Iedere keer als ik naar de Turkse slager ga en om geit vraag word ik lichtelijk vreemd aangekeken. Meestal gevolgd door de vraag waar ik vandaan kom, want Nederlanders vragen hier niet om. Haha, toch gewoon uit Nederland, maar ik heb Portugese eetgewoontes! Ondertussen weten ze het wel (afhankelijk van wie er achter de toonbank staat) een beetje, want ook als ik iscas maak voor Fernando haal ik de lever daar.

Vaak maken we hem met als basis een refogada (een soort saus van tomaat, ui, paprika en knoflook)Dit dient in veel Portugese gerechten als basis. Bij dit recept gebruiken we dit eens niet.

Ingrediënten

1,5 kilo (jonge) geitenbout
1200 gram krieltjes (met schil)
3 grote uien
4 tenen knoflook
1/2 eetlepel paprika poeder (colorau)
2 laurierblaadjes
1 dl witte wijn
3 dl olijfolie
1/2 citroen
zout & peper

Bereiding

Laat de slager je geitenbout in stukken snijden of bereid hem in zijn geheel, het kan beide prima! Begin op tijd met de voorbereidingen.

Pak een schaal die groot genoeg is voor de bout, zodat hij er plat in kan liggen. Leg het vlees erin. Breng op smaak met zout, peper en het paprikapoeder. Snijd je uien in halve maantjes en verdeel deze over het vlees. Snijd de knoflooktenen in dikke plakjes en strooi ook deze in de ovenschaal. Doe de laurierblaadjes erbij en giet de wijn over het vlees. Laat dit nu afgedekt een paar uur marineren. Een nachtje is helemaal fijn.

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Haal je geitenbout uit de marinade en leg in een grote ovenschaal. Giet de marinade vervolgens over het vlees. Bewaar het uien/knoflook mengsel. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en zet het zo’n twee uur op 200 graden in de oven.

Was je krieltjes en meng ze met de uienringen (die je had bewaard). Als het vlees ongeveer twee uur in de oven heeft gestaan haal je voorzichtig de ovenschaal uit de oven. Til met een tang je geitenbout op en schud de krieltjes en uien op de bodem van de ovenschaal. Leg vervolgens het vlees erbovenop. Of schik de aardappeltjes rondom het vlees als je een hele ruime/grote ovenschaal hebt. Besprenkel wederom rijkelijk met olijfolie en zet alles nog een verdere 40 minuten in de oven, tot de aardappels gaar zijn. Wordt je vlees te bruin? Dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie.

Het resultaat? Heerlijk mals vlees dat van het bot afvalt! Serveer met partjes citroen en wat verse peterselie. Lekker met een frisse salade.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.