Recept: Carne Vinha d’Alhos

Oftewel vlees in wijn met knoflook. Vroeger reisde dit gerecht met de Portugezen de hele wereld over. Het is tegenwoordig te vinden in Brazilië, Angola, Mozambique, Goa en zelfs Macau. Het currygerecht vindaloo is een Indiase interpretatie van deze Carne de Vinha d’Alhos.

Ontwikkeld in de voormalige Portugese kolonie Goa, in Portugees India. Vindaloo kreeg een extra boost van pepers, komijn, kaneel, koriander en kruidnagel, plus een extra kick door de wijn te vervangen door azijn. In Goa heet het gerecht vindalho, wat nog wat meer lijkt op de Portugese tegenhanger.

Ingrediënten

1 kilo varkensvlees
240 ml droge witte wijn
240 ml rode wijnazijn
60 ml olijfolie
reuzel
10 tenen knoflook
1 ui
3 laurierblaadjes
2 eetlepels zeezout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel rode peper flakes
1 theelepel paprikapoeder of cayennepeper
verse peterselie

Bereiding

Begin een dag van tevoren ‘s ochtends al met de voorbereidingen.

Je kunt verschillende delen varkensvlees gebruiken voor dit recept, denk bijvoorbeeld aan varkenshaas, hamlappen, varkensschouder of varkensribeye. Kies wat jij lekker vindt.

Snijd het vlees in blokjes en breng op smaak met zout & peper. Maak de marinade door de azijn, wijn, gepelde en grof gesneden knoflook & ui, laurierblaadjes, alle kruiden en de olijfolie samen te voegen. Meng alles goed door en voeg de blokjes vlees eraan toe. Laat vervolgens minimaal 24 uur marineren, we beginnen natuurlijk niet voor niets ‘s ochtends de dag voor je het wilt gaan eten. Traditioneel wordt het vlees soms wel drie dagen gemarineerd, in een pot van klei.

Haal de volgende avond het vlees uit de marinade.  Zet een koekenpan op het vuur met wat reuzel. Snipper de ui en bak deze glazig. Voeg vervolgens het vlees toe en bak het aan alle kanten bruin en gaar. Giet wat van de marinade bij in de pan om het af te blussen. Schep het vlees uit de pan in een schaal en serveer met gekookte/geroosterde aardappels. Of eet het zoals op Madeira met/op brood. Bak dat brood dan even kort in dezelfde pan als waar je het vlees in hebt gebakken!

Bom apetite!

Variatietips: voeg twee kruidnagels en/of wat vers bonenkruid toe aan de marinade. Of gebruik eens rund- in plaats van varkensvlees.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.