Recept: Escarpiadas de Condeixa

Ieder dorp kent wel zijn eigen zoetigheid, zo ook dat van Marije Passos (je weet wel, die van de olijfjes).  Ze was van kinds af aan al verliefd op de Zeeuwse bolus & Fries suikerbrood en laat haar dorp nu een Portugese variant hebben! Eentje die een stuk minder zoet is. Heel onbekend, maar makkelijk te maken. Erg lekker, vooral met een bolletje citroenijs (een zuurtje ertegenaan).

Ik zag een hele tijd terug een foto van deze broodjes voorbij komen op Instagram en vroeg uiteraard het recept om ze zelf eens te maken. Dus ging ik aan de slag met het Passeite familie recept.

Goed voor zo’n 16 broodjes. Ben je niet met zoveel mensen? Halveer het recept dan gewoon.

Ingrediënten

voor het deeg
1 kilo bloem
25 gram suiker
25 gram boter
70 gram verse bakkersgist
1 snufje zout
ongeveer 1 liter water

voor de vulling
500 gram gele suiker of licht bruine basterdsuiker
4 eetlepels kaneel
EVOO zacht (Galega)                                                                                                                        * EVOO = Extra Virgine Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe alle droge ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine of meng  met de hand. Voeg geleidelijk het water toe totdat het deeg een bal vormt. Kneed het nu zo’n 15 minuten. Doe het vervolgens in een ruime bak, bedek met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen. Het deeg verdubbelt in formaat, vandaar die ruime bak.

Meng de gele suiker met de kaneel en strooi op een schone en droge werkbank/aanrecht. De verhoudingen zijn nergens echt bekend, het gaat een beetje naar smaak. Dus ongeveer 4 eetlepels kaneel op 500 gram suiker. Overigens kan dit uiteraard ook met witte of donkere basterdsuiker, maar dan komen de broodjes er wat anders uit te zien.

Verdeel het deeg in kleine balletjes (6-8 cm diameter) – het deeg neemt toe in volume als het in de oven gaat. Vorm met je handen het deeg tot een vierkant/rechthoekig lapje en druk het vervolgens op het suiker/kaneel mengsel. Strooi een klein beetje van het suiker mengsel in het midden van  het deeg en besprenkel met wat olijfolie.

Escarpiadas de Condeixa

Om het “broodje” te sluiten vouw je twee van de zijkanten een beetje naar binnen. Draai je deeg een kwartslag en rol vervolgens het broodje op. Druk iets aan. Leg ze voorzichtig op een bakplaat bedekt met bakpapier en herhaal met de rest van het deeg. Zorg dat de broodjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat.

Escarpiadas de Condeixa

Meng in een klein steelpannetje 200 ml water met een theelepeltje suiker, wat honing en de schil van een citroen (met de dunschiller). Breng rustig aan de kook tot je suiker is opgelost en de citroenschillen zijn smaak hebben afgegeven. Giet het water over de escarpiadas die klaar staan om de oven in te gaan.

Bak ze in de voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten op 220ºC. Als de broodjes eruit komen liggen ze in een lekker zoet laagje. Rol je broodjes zodra ze uit de oven komen even rond in die plakkerige ‘saus’. Het resultaat: zachte, plakkerige broodjes!

Escarpiadas de Condeixa

Er zijn variaties waarbij wat zest van een citroen aan de bloem wordt toegevoegd (voor de volgende keer).

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.