Recept: Lulas Grelhadas

Eerst even een stukje taalkundige achtergrond. Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. Al deze soorten kun je op de barbecue leggen, maar ik kies in dit recept voor de pijlinktvis. Deze kun je bij de visboer of toko krijgen. De visboer heeft ze soms zelfs vers, maar diepgevroren gaat ook prima.

In Portugal krijg je deze inktvissen normaal gesproken in zijn geheel op je bord. Dan zit de ruggengraat er nog in en soms zitten er ook nog eitjes in het lijf. Schoonmaken doe je op je bord. In erg toeristische restaurants maken ze ze wel schoon voor ze ze grillen. Wij vinden dit de smaak niet ten goede komen…

Ingrediënten

verse pijlinktvissen
5 tenen knoflook
olijfolie
1 citroen
bosje verse koriander of peterselie
snufje suiker
snufje zout& peper

Bereiding

Begin ’s ochtends met de voorbereidingen voor ’s avonds.

Pak een bak groot genoeg om je pijlinktvissen in te doen. Hierin maken we allereerst de marinade. Rasp de schil van je citroen en pers hem vervolgens uit. Beide gaan in de bak. Voeg hier een snufje suiker, een snufje zout en wat versgemalen zwarte peper aan toe. Pers de tenen knoflook boven de bak en maak af met een flinke scheut olijfolie. Qua citroensap/olijfolie ongeveer gelijke delen.

Snipper je verse koriander/peterselie en voeg ook dit toe. De hoeveelheid hiervan is een beetje naar smaak. Meng alles goed door elkaar en voeg dan je (afgespoelde) pijlinktvissen toe. Roer goed door zodat alles gelijkmatig met marinade is bedekt. Dek de bak af en zet in de koelkast tot je het nodig hebt.

Leg ze op de hete barbecue. Pas op dat de tentakels niet in het vuur vallen! Zo zonde… Zodra de inktvis van kleur is veranderd zijn ze klaar. Ze gaan van glazig naar wit met een soort rode buitenkant. De tentakels worden lekker knapperig. Serveer met een salade en gekookte/gepofte aardappels.

Bom apetite!

Lulas Grelhadas

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.