Recept: Mexilhões à Portuguesa

Wie kent ze niet, de Zeeuwse mosselen?! Maar ook in Portugal eten ze mosselen. Al maken ze ze daar natuurlijk wel iets anders klaar. Ik realiseerde me pas geleden dat ik nog niet eerder een recept met mexilhões had gedeeld, dus het werd hoog tijd. Mijn favoriet onder de schelpdieren zijn de amêijoas, dus die kwamen al wel voorbij. En ook de berbigão kwam al aan bod. Nu dus eindelijk een recept met mosselen en wel “à Portuguesa“.

Ingrediënten

2 kilo mosselen
2 à 3 uien
1 kilo tomaten (rijp)
100 ml witte wijn
6 teentjes knoflook
2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie
1 à 2 laurierblaadje(s)
1 pepertje
bosje verse koriander (of peterselie)
zout & peper

Bereiding

Was allereerst je mosselen, schrob ze goed schoon en verwijder de baard. Snijd de uien in halve maantjes en pers de knoflook of snijd hem in dunne plakjes. Zet een ruime pan (heb je een mosselpan, gebruik die dan) op het vuur met hierin de boter en olijfolie. Fruit hierin de ui glazig en voeg zodra ze bijna klaar zijn de knoflook toe. Roer goed door en bak nog even door.

Ontdoe in de tussentijd de tomaten van hun vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in kleine blokjes. Snijd je pepertje fijn en de doe hetzelfde met het halve bosje koriander (of peterselie als je niet van koriander houdt).

Voeg nu de tomaten, samen met het laurierblaadje, de witte wijn, het pepertje en de koriander toe aan de pan met de glazig gebakken uien. Schep alles goed om en dek af met een deksel. Kook nu op laag vuur rustig gaar. Zodra de tomaten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen kunnen de mosselen bij in de pan. Roer wederom goed door, breng op smaak met wat zout en peper en plaats het deksel terug op de pan. Schud af en toe even voorzichtig met de pan. De mosselen zijn gaar zodra ze geopend zijn. Heb je schelpen die dicht zijn gebleven? Gooi deze dan weg.

Bestrooi de mosselen voor het serveren met de rest van de koriander.

Bom apetite!

Variatietip: Voeg een rode en/of gele paprika in halve maantjes toe.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.