Recept: Pudim de Bolacha Maria

Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van de pudding die we vandaag maken. Bijna iedereen kent wel de typische pudim flan die je vaak op de kaart in een restaurant ziet staan, dit is hier een variant op.

In mijn formaat vormpjes (zie foto’s) goed voor 10 individuele porties. Uiteraard kun je ook kiezen voor één grote puddingvorm.

Pudim de Bolacha Maria

Ingrediënten

420 ml melk (1 3/4 cup)
100 gram suiker (1/2 cup)
4 (mais)eieren
3 eetlepels gecondenseerde melk
3 eetlepels verkruimelde maria biscuitjes
1 theelepel vanille extract
Portugese karamel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

De puddinkjes gaan au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvormpjes in een grote pan/bakblik te zetten waar water in zit. Vul een hoog bakblik voor de helft met water en plaats deze vast in de oven.

Zorg dat je schone handen hebt voor je aan het bakken slaat. Zet je vormpjes klaar en giet er wat karamel in. Smeer dit vervolgens met je vinger uit, zodat er over het hele vormpje een dun laagje karamel zit. Herhaal tot al de vormpjes bedekt zijn met een laagje karamel. Uiteraard kun je de karamel ook zelf maken in plaats van kant en klare te gebruiken. Maar gemak dient de mens af en toe…

Zet een beslagkom klaar en breek hier de vier eieren in. Klop deze vervolgens licht met een garde, zonder teveel schuim te maken.  Voeg dan de suiker toe en klop wederom met de garde tot de suiker goed gemengd is met de eieren. Schep er dan drie eetlepels gecondenseerde melk bij en klop even door voordat je de normale melk en het vanille extract toevoegt. Roer alles goed door elkaar.

Doe ongeveer een halve rol Maria biscuitjes in de keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Schep vier volle eetlepels van deze kruimels in de beslagkom en klop met een mixer een paar minuten tot een homogeen mengsel. Giet of schep het mengsel nu voorzichtig in de vormpjes en laat een klein randje vrij (vul ze dus niet helemaal tot de rand).

Zet de vormpjes nu heel voorzichtig in het bakblik gevuld met water dat in de oven staat. Bak de pudding op 180 in zo’n 20 minuten gaar. Gebruik je één grote puddingvorm ga dan uit van minimaal 25 minuten baktijd. Om te controleren of je pudding gaar is kun je er een satéprikker insteken, komt deze er plakkerig uit dan is de pudding klaar.

Haal dan (wederom voorzichtig) het bakblik uit de oven en zet de puddinkjes op een rek om af te koelen. Zodra ze voldoende zijn afgekoeld gaan ze een uur of zes de koelkast in om verder op te stijven/af te koelen. Zodra de pudding in de koelkast staat kun je verder met de bodem.

Keuzes, keuzes… Je kunt de bodempjes maken van maria biscuitjes gedoopt in espresso, verkruimelde maria biscuitjes gemengd met wat gesmolten boter of verkruimelde maria biscuitjes gemengd met wat gesmolten hazelnootpasta. Op de foto’s hierboven zie je alle drie de opties. Dat is het voordeel van kleine vormpjes, dan maak je er gewoon van alle opties een paar. Persoonlijk vond ik die met het koffiebiscuitje het lekkerst. Maar die met hazelnootpasta was bij anderen weer favoriet.

Voor de koffiebodem wentel je een maria biscuitje in de espresso en leg je hem bovenop de pudding in het vormpje. Voor de andere twee opties verkruimel je ongeveer vijf biscuitjes per smaak (voor 3 vormpjes). Zet een schaaltje met een flinke eetlepel boter en een schaaltje met een flinke eetlepel hazelnootpasta in de oven of magnetron om te smelten. Zodra het gesmolten is, roer je het door je koekkruimels (van vijf biscuitjes). Schep het mengsel op de puddinkjes en druk voorzichtig aan. Vervolgens gaan ze terug de koelkast in om verder op te stijven. Ze zijn uiteraard ook gewoon zonder bodem te maken, sla deze stap dan over!

Zodra je ze gaat serveren zet je de vormpjes ondersteboven op een bordje/schoteltje en wiebel je ze er uit. Lukt dit niet? Zet de vormpjes dan even kort in een bakje warm water, hierdoor laten de randjes makkelijker los.

Bom apetite!

Pudim de Bolacha Maria

Zelf karamel maken? Hiervoor heb je nodig: 2 kopjes suiker en 1/2 kopje water. Doe de suiker met het water in een schaaltje en roer totdat alles goed gemengd is. Schep het vervolgens in de vorm. Nu gaan we de vorm op laag vuur verwarmen zodat de suiker karamelliseert. Roer er niet in, laat de warmte zijn werk doen. Dit kan wel een kwartiertje duren. Loop echter niet weg, maar blijf erbij! Zodra het een mooie karamelkleurige substantie is kan het vuur uit. Draai de vorm nu rond, zodat er overal in de vorm een dun laagje karamel komt. Verbrand je niet!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.