Recept: Recheio de Sapateira

Eentje voor de mede liefhebbers van schaal- en schelpdieren: gevulde krab op Portugese wijze! Als je voor het eerst krab klaarmaakt, maak je dan vooral niet druk om de inhoud van het lijfje. Het oogt niet bepaald appetijtelijk, maar is oh zo lekker als je eenmaal weet wat je ermee moet. Dit recept helpt je aan een heerlijke simpele maaltijd, lekker met een paar torradas erbij!

Wij eten dit standaard als we in Portugal zijn en soms ook gewoon in Nederland aangezien we hier een goede vismarkt hebben waar we verse sapateira’s kunnen kopen. Als ik heel veel geluk heb eten we naast deze krab ook een keer santola! Die vind ik persoonlijk nog lekkerder, maar dat is mijn schoonmoeder niet met me eens. 😉

Ingrediënten

20 gram witbrood (zonder korstjes)
1 gekookt eitje
paar augurkjes
scheut bier
theelepeltje mosterd
2 lepels mayonaise
snufje zwarte peper
tabasco naar smaak
1 grote krab met eitjes (de visboer kan je daarbij helpen), gekookt

Bereiding

Het beste gebruik je levende krabben. Zo weet je zeker dat ze echt vers zijn. Wij kopen ze hier gewoon op de (vis)markt, maar vraag er anders eens naar bij de visboer of toko (de toko heeft ze hier ook levend in een aquarium). Zet een ruime pan flink gezouten water op en breng aan de kook. Leg je krab in de tussentijd op ijs, dit om ze wat te verdoven.

Zodra het water kookt kun je de krab voorzichtig in het water laten glijden. Dek af met een deksel en zorg dat het water zachtjes blijft koken. De kooktijd voor een krab van ongeveer een kilo is 5 minuten en voor een zwaardere krab zo’n 8 minuten. Haal ze daarna met een tang uit de pan en laat rustig iets afkoelen op een bord of schaal. Zodra de krab voldoende is afgekoeld kun je hem openbreken om bij het binnenste te komen.

Doe het brood samen met het eitje, de augurkjes (niet teveel, je kan altijd later nog meer toevoegen) in een keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Voeg dan het bier, de mosterd, de mayonaise en de tabasco toe en mix opnieuw. Voeg als laatste de eitjes (oranje) en de eetbare gedeeltes uit het lijf van de krab toe en mix een laatste keer. Doe dit net zo kort of lang tot je de gewenste structuur krijgt. De één eet het liever fijn gemalen terwijl de ander de voorkeur geeft aan een wat grovere structuur.

Zet de mix ongeveer 45 minuten tot een uur in de koelkast voor het serveren. Serveren met de (gekookte) krabbenpoten en geroosterd brood met boter om de ”saus” mee op te lepelen. Heerlijk!

Bom apetite!

Je kunt dit recept gebruiken voor zowel de sapateira als santola!

Recheio de Sapateira

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.