Lekkere Restaurants in Noord-Portugal

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik ben alweer een poosje terug van een roadtrip door Noord Portugal en heb wederom een aantal fijne adresjes gevonden, die ik nog niet gedeeld had! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ze zijn in Portugal niet overal van de gezellige aankleding. Soms eet je aan een simpele houten tafel, met een papieren tafelkleedje onder een paar flinke tl-buizen en staat ook de tv nog aan! Dat betekent niet dat het eten er niet goed is! Vaak is het juist erg lekker op deze plekken. Probeer dat te onthouden als je naar Portugal afreist en stap vooral ook eens binnen waar je anders zo voorbij zou lopen.

Restaurante Malheiro

Na een late aankomst op de luchthaven van Porto sliepen we voor het gemak in een airport hotel. Op loopafstand van Maia, waar we vrij laat bij dit restaurant binnen kwamen waaien. Het zat stampvol Portugezen en we moesten zelfs om 21:45 uur wachten op een tafeltje. Traditionele gerechten, grote hoeveelheden en prijzen iets boven het gemiddelde in Portugal. De heerlijkste schalen vol eten kwamen langs, er zaten veel grote tafels vol families en/of vrienden. Reserveer vooraf een tafeltje!

* R. de Pedras Rubras 6, 4470-639 Maia, Portugal

Lekkere Restaurants in Noord-Portugal

Adega Regional Quelha

Gezellig klein restaurant in een achteraf straatje in Amarante. Met zowel binnen als buiten de typische uitstraling van een tasca. Niet het meest comfortabele meubilair, maar toen het eten eenmaal op tafel kwam waren we dat snel vergeten. Grote, betaalbare porties en heerlijk bereid! Een tasca met streekgerechten en goed bereide petiscos. Waag het hier niet om om mayonaise en/of ketchup te vragen…! 😉

* R. de Olivença, 4600-758 Amarante, Portugal

Lekkere Restaurants in Noord-Portugal

Taberna do Javali

Naast dat je er heerlijk kunt zitten (binnen of buiten), kun je er ook heerlijk eten. De kaart draait om de keuken van Trás-os-Montes, met de focus op één hoofdingrediënt, namelijk everzwijn (vandaar de naam; javali betekent everzwijn). Naast smakelijke gerechten met everzwijn staan er uiteraard ook andere gerechten op de kaart. Ik ging voor de ‘Sandes de Javali’ en Fernando koos de ‘Francesinha de Javali’. Een aanrader als je in de buurt bent!

* R. Dom Fernão 48, 5300-025 Bragança, Portugal

Lekkere Restaurants in Noord-Portugal

República do Polvo

Een restaurant waar het hele menu om octopus draait, daar moest ik naartoe! Geen groot restaurant, daarom hadden we voor de zekerheid ook een tafeltje gereserveerd. De kaart is niet heel uitgebreid (keus genoeg), maar wisselt wel regelmatig. Zo zijn er in de zomermaanden andere gerechten te proeven dan in de wintermaanden. Een aanrader voor mede octopus liefhebbers.

* R. Egas Moniz 59, 4810-431 Guimarães, Portugal

Cafe Restaurante MÓ

Dit dorpscafé/-restaurant is geopend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De stevige Portugese keuken wacht hier op je. Wij waren er eind oktober op een regenachtige avond en zaten niet alleen. Er was keuze uit twee verschillende gerechten; bacalhau of vlees. Beide voor twee personen, wij kozen voor het vleesgerecht. Betaalbaar, heerlijk en een mega portie! Alles huisgemaakt en perfect klaargemaakt, we voelden ons gewoon schuldig dat we het niet op kregen… Een aanrader als je in de buurt bent.

* Parada de de Lindoso – Ponte da Barca PT, 4980-453 Parada

Lekkere Restaurants in Noord-Portugal

Casa Primavera – Taberna Soares

Wederom een typisch Portugese taberna vol Portugezen. Ze staan vooral bekend om hun visgerechten. Dus was het vooral vis (zowel vooraf als als hoofdgerecht) wat we aten, maar ook de picanha was heerlijk. Verder staan ze bekend om hun Champarrião, dus bestel zeker een kannetje! Ben je een visliefhebber, dan kan ik de “Peixe espada preto” van harte aanbevelen!

* R. Góis Pinto 59, 4900-356 Viana do Castelo, Portugal

Casa dos Arcos

Ook hier was het maar goed dat we een reservering hadden. Bijkomend voordeel was dat het restaurant om de hoek van onze accommodatie bleek te zitten. Wederom een traditioneel restaurant met regionale gerechten op de kaart. De sfeer is gezellig, met stenen muren en houten plafonds die een rustieke setting creëren. Het menu biedt een scala aan traditionele gerechten, zoals geroosterd lamsvlees met kastanjes, aardappelen en spinazie, gegrilde octopus, arroz de cabidela en kalfsvlees of geit geroosterd in een houtoven. Voor als je de Portugese keuken wilt proeven!

* R. Duques de Bragança 185, 4750-272 Barcelos

Benieuwd naar eerdere restaurant tips in andere delen van Portugal? Je vindt ze allemaal hier!