Ribatejo Rural: Casa Fialli

Casa Fialli wordt de nieuwe naam van ons vakantieverblijf! Jan had het bedacht en ik vond het gelijk superleuk, mijn bijnaam van vroeger is namelijk Fialli, vrienden uit Nederland noemen me nog zo. En het bestaat niet, dus altijd handig voor een domeinnaam en Google enzo. Nog even en we zijn open!

De nieuwe boiler kwam gister en Jan is vandaag druk met installeren. Ik ben bezig met het leren van de nieuwe boekingssoftware. In het begin vind ik dat altijd heel pittig en urenlang achter de computer is ook niet mijn ding, maar het moet en gelukkig heb ik een heel fijn programma gevonden in het Nederlands. De advocaat heeft de vergunning aangevraagd dus over 10 dagen zouden we officieel mogen beginnen (als alles goed is).

De spanning zit er goed in. Ook hebben we weer autopech, we zijn al een keer of zes terug geweest naar de garage. Die auto is niet goed, miskoop of vette pech? We hebben geen tijd om hier te lang bij stil te staan of verhaal te gaan halen. We krijgen de keuze van de garage: of één maand wachten of een andere auto uitzoeken. De keuze is snel gemaakt, alleen is de andere auto (uiteraard) veel duurder en valt dit allemaal niet meer binnen het budget wat we voor ogen hadden. Het positieve hieraan is dat we zo de nieuwe auto kunnen ophalen; een vette, mooie, grote, luxe Renault Mégane.

De badkamers en keukens zijn helemaal af, nu alleen nog warm water. De deuren blijken geen sleutels te hebben dus dat moet ook nog, alle kamers hebben eigenlijk nieuwe sloten nodig. Zo is er elke keer nog wel wat, dus ben ik extra blij met Jan, die handige Harry, en kan ik me full force storten op het computerprogramma en onze website. We moeten het echt met z’n tweeën zien te rooien.

Voor de website heb ik nog wat meer mooie foto’s nodig en ik ben ik alle mapjes gaan zoeken, we hebben er heel wat en ik kom een paar van mijn favoriete foto’s tegen, die van Alcobaça en Bathalha, die liggen niet ver hier vandaan. Beide steden hebben een gigantisch klooster met prachtige verhalen over onsterfelijke en verboden liefdes. Deze gotische schoonheden behoren allebei tot de zeven wonderen van Portugal.

Alcobaça ligt in een prachtige groene vallei en het klooster heet Mosteiro de Santa Maria. De 1ste koning van Portugal, Alfons I, liet de kerk bouwen in 1153. De Kerk en het klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal en het complex is opgenomen in Unesco’s Werelderfgoedlijst.

De graftombes van Pedro en Inês zijn spectaculair. Prins Pedro, de zoon van Koning Afonso werd hartstochtelijk verliefd op zijn hofdame, Inês uit Spanje. De liefde was wederzijds maar natuurlijk ten strengste verboden. Niets kon hun liefde tegenhouden totdat de koning, de vader van Pedro, Inês liet onthoofden. Toen Pedro koning werd en zijn vader overleed, nam hij wraak op de moordenaars en liet hij voor Inês in de kerk een graftombe maken. Pedro zorgde ervoor dat hij na zijn dood in eenzelfde soort graftombe naast die van Inês werd begraven zodat ze ook na de dood altijd samen zouden zijn..

Het Klooster van Batalha zie je vanaf de snelweg al liggen. Het gebouw is één groot kunstwerk en staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 1386 gaf koning Johan I de opdracht tot het bouwen van het klooster, nadat de Portugezen het jaar daarvoor de Castilianen hadden overwonnen. Het klooster is officieel vernoemd naar de Heilige Maagd Maria vanwege deze overwinning. Vandaar de mooie naam: Mosteiro de Santa Maria da Vitória.

Ook in dit klooster zijn de graftombes schitterend, koningen en koninginnen zijn hier begraven. Koning João houdt de hand vast van zijn Engelse echtgenote Philippa van Lancaster en Koning Duarte die van zijn vrouw Eleonora van Aragon, romantisch hoor. En nu weer terug naar de realiteit en naar de boekingssoftware, zodat mensen straks ook echt kunnen boeken voor een verblijf in Casa Fialli.


Fialka en haar vriend Jan zijn sinds december 2022 eigenaar van een karakteristiek pand in het dorpje Alcorochel. Komende maanden gaan ze het huis geschikt maken als alojamento local, een vakantieverblijf. Binnenkort kun je ze volgen op hun nieuwe website, Facebook en Instagram.