Ribatejo Rural: Kleurrijk

We zijn voor de kleuren van ons nieuwe vakantie verblijf helemaal geïnspireerd geraakt door de kleuren van de gave vogels in de buurt. We hebben acht kamers en elke kamer heeft één muur met kleur, het turquoise van de Albelharuco (de Bijeneter) bijvoorbeeld en het oranje-beige van de Poupa (de Hop) en het blauw van de Guarda-rios (de ijsvogel) en het rood van de Milhafre (de Rode Wouw). Het rood vonden we zo mooi uitpakken dat we beneden ook maar meteen een hele muur rood hebben geschilderd. Hopelijk denken de gasten daar straks ook zo over..

Kleurrijk

We hebben onszelf dus weer lekker aan het werk gezet afgelopen maand, want dat was natuurlijk heel veel werk. Ik ben erachter dat nette randjes schilderen echt wel heel moeilijk is. We deden het als volgt, Jan plakt ze af, beetje wit over de tape en de muur en dan met de desgewenste kleur erover. Het resultaat is zeker niet perfect, maar ja, ik vind zelf het wel heel mooi geworden! Ook hebben we deze maand goeie matrassen uitgezocht, zijn de bedden besteld, acht kledingkasten in elkaar gezet en is Jan bezig met nachtkastje ontwerpen. Iets met stenen en plankjes…we gaan het zien.

Intussen doen we op zondag nog steeds dagjes uit om van Portugal te genieten. Het viel me al eerder op dat Portugezen ontzettend veel gevoel hebben voor traditie. Dat uit zich vaak in hartstikke leuke culturele evenementjes. Het hoeft niet groot of massaal. Aangezien het bijna Pasen is, zal ik in het kort wat vertellen over Festa de Nossa Senhora da Boa Viagem in Constância, een klein stadje in de buurt.

De tijd lijkt daar stil te hebben gestaan op Tweede Paasdag. Op de rivier de Tejo varen tientallen kleine bootjes. Ze leggen aan in Constância en krijgen allemaal hun zegeningen van kerk. Dit ter ere van Nossa Senhora da Boa Viagem (in het Nederlands vertaald met Onze Lieve Vrouw van Bon Voyage). Een soort Mariaverering, want vroeger was het niet zonder gevaar om van Lissabon naar Constância te varen en weer terug voor het transporteren van goederen. Natuurlijk werd de rivier ook gebruikt om te vissen en om kleren in te wassen.

Het leuke is dat ze het stadje helemaal hebben versierd met papieren bloemen, de kleurenpracht is indrukwekkend. Het is tegenwoordig een meerdaags festivalletje met eten, muziek en vuurwerk en met dus de zegeningen van de bootjes als hoogtepunt. Het is heerlijk om rond te lopen door de smalle straatjes en een koud biertje te drinken op een terrasje, want de temperatuur komt overdag weer boven de 20 graden. Ik ga de kou in en twee weken naar Nederland voor wat quality time met familie & vrienden, dat is ook belangrijk tussen het werken door.

Kleurrijk

Ik wens iedereen een Vrolijk Pasen!


Fialka en haar vriend Jan zijn sinds december 2022 eigenaar van een karakteristiek pand in het dorpje Alcorochel. Komende maanden gaan ze het huis geschikt maken als alojamento local, een vakantieverblijf. Binnenkort kun je ze volgen op hun nieuwe website, Facebook en Instagram.