Rissóis de camarão

De Portugezen zijn een volk van zoetekauwen. Taartjes, cakejes en hapjes te kust en te keur. Gelukkig voor diegenen die, zoals mij, meer van hartig houden, hebben ze daar ook een (toch aanzienlijk kleiner) assortiment van! Dit zijn de zogenaamde salgados en je vind ze in bijna elke pastelaria.

De Portugezen kennen ook overheerlijke hartige hapjes, die vaak gevuld zijn met vis, zeevruchten of vlees. Je vindt ze onder andere in de pastelarias. De hapjes heten bijvoorbeeld pastéis, rissóis, rolinhos of folhados, afhankelijk van de buitenkant van het hapje. Folhados zijn bladerdeeghapjes, rissóis zijn gepaneerd, pastéis gefrituurd en rolinhos worden gemaakt door de vulling in een koolblad te rollen. De verschillende vullingen kunnen voor alle soorten gebruikt worden. Dit recept is voor Rissois met garnalenvulling, maar je kan dus ook een ander ingrediënt gebruiken.

Ingrediënten

voor het deeg
2 kopjes bloem
2 kopjes water
1 eetlepel margarine
snufje zout
beetje citroensap

voor de vulling
200 gram garnalen, in stukjes
een kwart ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
olijfolie
bechamelsaus (1 el margarine, 1 el bloem, 1 dl melk)
witte wijn
platte peterselie
zout
peper

Bereiding

Breng het water, samen met de boter, het citroensap en het snufje zout aan de kook. Zodra het water kookt haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe. Roeren totdat het een droge bal vormt en dan op een plank leggen. Nu moet je het deeg kneden (pas op, het is heet) totdat het nog net niet koud is. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten.

Doe genoeg olijfolie in een pan om de bodem te bedekken en bak daarin de ui, samen met de knoflook glazig. Voeg de garnalen toen, blus af met wat witte wijn en voeg de bechamelsaus toe. Even proeven en naar smaak zout en peper toevoegen. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de vulling mooi stevig is. Voeg wat fijngesneden peterselie toe en roer het goed door.

Rol nu het deeg uit tot een dunne plak. Doe een afgestreken lepel met vulling op een stukje deeg en vouw het deeg erover heen. Druk met een groot glas halve rondjes om de vulling heen, zodat je maanvormige pakketjes krijgt. Druk eventueel de randjes voorzichtig aan zodat ze goed sluiten. Ga hiermee door totdat je deeg en vulling op zijn. Dit recept is genoeg voor ongeveer 15 stuks. Haal de rissois door losgeklopte eieren en daarna door paneermeel. Frituren op 180 graden totdat ze mooi bruin zijn.

Bom apetite!

Tip: Maak ze eens samen met de Pastéis de Bacalhau, voor een avondje met vrienden ipv de standaard bitterballen!