In en rond de rivier Mondego

Wel eens in Coimbra geweest? Dan heb je misschien gewandeld langs de rivier Mondego. En anders zag je hem vast liggen toen je genoot van het uitzicht vanaf de universiteit. Nieuwsgierig naar de oorsprong van deze rivier? En wat je allemaal in en rond de Mondego aantreft? In de video, of eigenlijk documentaire, van vandaag wordt het prachtig in beeld gebracht.

Deze documentaire werd een aantal jaar geleden gemaakt als afstudeerproject door filmmaker Daniel Pinheiro. Het won daarna verschillende prijzen op natuurfilmfestivals. Het laat een prachtig groen en afwisselend landschap in Centraal-Portugal zien. De vele plaatsen met het woord “Mondego” in de naam verklappen de route.

Naast deze film maakte Daniel Pinheiro nog veel meer prachtige documentaires over Portugal. Ik had het geluk afgelopen voorjaar bij de première van zijn film over het natuurgebied tussen Estarreja en Aveiro te mogen zijn (Encontro d’Aguas). Hij vertelde na afloop hoe hij uren verstopt had gezeten in de natuur om de mooiste shots te kunnen maken van de dieren.

Ook prachtig is zijn documentaire over de Alentejo. Het is een beetje te lang om op deze site te laten zien, maar kijk zelf maar eens naar “Alentejo, Song of the Earth“. Maar om te beginnen eerst de Mondego: