Salada de Bacalhau e Grão-de-bico

Geen idee of het door het lekkere weer komt of gewoon omdat de lente voor de deur staat, maar ik krijg spontaan zin in een lekkere Portugese bacalhau ‘salade’. Bacalhau (gezouten, gedroogde kabeljauw) is in het buitenland de bekendste vis, naast de sardientjes, als het aankomt op Portugees koken. Men zegt dat er meer dan 365 verschillende manieren zijn om het klaar te maken, één voor elke dag van het jaar.

Weinig mensen weten dat de bacalhau helemaal niet uit Portugal komt, maar moet worden geïmporteerd uit de Noord-Atlantische Oceaan (Rusland, IJsland, Noorwegen, Canada) of de Noord-Pacifische Oceaan (Alaska en de VS). Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Portugees rond de zes kilo bacalhau eet per jaar. Van deze zes kilo wordt één derde gegeten in de periode rond kerst. Volgens ons zijn er nog veel meer manieren om het klaar te maken dan die schamele 365, maar we moeten ergens beginnen.

Ingrediënten

Bacalhau
Olijfolie
Knoflook
1 blik kikkererwten
Eieren
Verse koriander of peterselie
Zout & peper – naar smaak
Azijn – naar smaak

Bereiding

Zet om te beginnen je gedroogde vis op. Leg de vis in een steelpan en giet hier koud water bij totdat de vis helemaal onder staat. Breng dit aan de kook en laat het zo’n 20 minuten doorkoken. Giet je vis af en herhaal dit nog tweemaal. Dus nogmaals koud water erbij, koken, afgieten en dan nogmaals hetzelfde verhaal. Nadat je de vis voor de laatste keer hebt afgegoten kun je hem in een schaal met twee vorken wat uit elkaar trekken, zodat je een soort van stukjes krijgt. Prak het niet te fijn, een beetje structuur is lekkerder! Dit laat je afkoelen.

Dan bak je de (geperste) knoflook in wat olijfolie, totdat deze goudbruin is. Afhankelijk van de hoeveelheid bacalhau, tussen de twee en vier teentjes. Schep dit uit de pan en doe het bij de vis. Kook wat eitjes, om afwas te besparen kun je dezelfde pan als waar je de vis in hebt gekookt gebruiken. Een minuut of tien, want we hebben hardgekookte eieren nodig. Even laten schrikken en dan pellen en af laten koelen.

Als de eieren afgekoeld zijn kun je ze snijden, dit kan zoals je het zelf het lekkerste vindt. In plakjes, in partjes, geprakt, etc. Voeg de uitgelekte kikkererwten, de eieren, fijngesneden koriander of peterselie toe aan de vis. Wij houden hier niet zo heel erg van koriander (alleen bij de Amêijoas) dus ik gebruik altijd peterselie. Hussel dit voorzichtig door elkaar en proef even of er zout en/of peper bij moet.  Klop wat olijfolie en azijn door elkaar en giet dit over het mengsel. Nog even voorzichtig omscheppen en voilà, je salade is klaar.

Deze salade wordt koud of op kamertemperatuur gegeten. Als ik dit maak, voeg ik vaak ook nog een rauw, fijngesnipperd uitje toe. Dit geeft net even wat meer bite. Verder heb ik een echte Portugees in huis, dus verslaafd aan azijn. De fles azijn staat hier dan ook standaard op tafel, zodat manlief nog (flink) wat extra toe kan voegen. Hou je dus vooral niet in… Serveer met gekookte aardappels (vastkokende).

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!