Salada de Feijão Frade com Atum

Het zou nog zomer moeten zijn in Nederland, dus we gooien er nog een mooi weer recept tegenaan. Een simpele, lekkere Portugese salade. Dat lekker koken niet ingewikkeld hoeft te zijn én niet lang hoeft te duren bewijzen de Portugezen. Dit kenmerkende van de keuken zonder fratsen komt goed tot uiting in de Portugese salades. Ze bestaan vaak uit weinig ingrediënten en bevatten meestal geen sla (in tegenstelling tot onze Hollandse salades). Het recept van vandaag is op basis van bonen en werkt prima als bijgerecht bij de barbecue, of als complete maaltijdsalade.

Bonen komen in veel Portugese recepten voor. In het Portugees heten ze “feijão” en je hebt ze in vele varianten. Wat je veel ziet is feijão verde of feijão preto, maar het recept van vandaag wordt gemaakt met de feijão fradinho, ook wel feijão frade genoemd, oftewel de zwartoog boon (je weet wel, Black Eyed Peas….). Meestal wordt deze salade koud gegeten, maar het kan ook warm genuttigd worden. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de koude versie!

Ingrediënten

300 gram zwartoog bonen
2 blikjes tonijn
2 eieren
1 ui (evt. een rode)
1 bosje peterselie
Olijfolie
Azijn
Zout
Zwarte peper

Bereiding

Het lekkerst is dit gerecht met gedroogde bonen, die je een dag van te voren te weken zet. Wil je echter snel en makkelijk, gebruik ze dan uit blik. De meeste supermarkten verkopen ze gewoon. Kook de (gedroogde) bonen als eerste gaar. Snijd ondertussen je ui en peterselie fijn (voeg hier eventueel nog een teentje knoflook toe). Doe je afgekoelde bonen met de helft van de ui en peterselie in een schaal. Breng dan op smaak met zout, peper, olie en azijn. Hussel alles goed door elkaar. Kook je eieren in een minuut of 8 half hard. Laat een beetje afkoelen en snijd in plakjes, partjes of stukjes (wat jij lekker vindt). Open je blikjes tonijn en laat ze goed uitlekken. Haal met een vork de tonijn uit de blikjes en voeg aan je bonen toe. Meng dit goed en bestrooi met de andere helft van de gesnipperde ui en peterselie. Garneer met de stukjes ei. Ook lekker met wat zwarte of groene olijven!

Bom apetite!