Recept: Salada de Grão de Bico, Batata e Atum

In navolging van de bacalhau salade pasgeleden vandaag een Portugese maaltijdsalade met tonijn. Je zult zien dat ze niet heel veel van elkaar verschillen. Heerlijk fris met dit zomerse (lees hete) weer! Uiteraard kun je hem ook prima als salade bij bijvoorbeeld de barbecue serveren. Lekker met een glaasje witte of groene wijn!

Ik gebruik hier voor het gemak kikkererwten uit blik. Zo staat de salade in een handomdraai op tafel. Maar je kunt ook prima gedroogde kikkererwten gebruiken, die je van tevoren weekt en vervolgens zelf beetgaar kookt.

Voor de klipvis salade gebruikte ik zwarte olijven, dit keer kies ik voor lekkere groene olijven van Passeite. Je kunt de salade warm of koud eten. Wij vinden hem hier koud het lekkerst! Ben je niet met zoveel personen? De volgende dag smaakt hij ook nog prima. Of halveer het recept simpelweg!

Goed voor zo’n vier tot zes personen.

Ingrediënten

750 gram aardappels
4 blikjes tonijn op water
1 flinke rode ui
2 blikken of potten kikkererwten (ong. 800 gram)
4 grote eieren (of 5 à 6 kleine)
flinke handvol olijven (groen of zwart)
ongeveer 100 ml goede extra virgem olijfolie
ongeveer 75 ml rode wijnazijn
1 citroen
zout & peper (wit of zwart)
verse peterselie

Bereiding

Note vooraf: De dressing is een soort Portugese vinaigrette, die voor niet Portugezen wellicht wat aan de zure kant is. Wil je het liever iets minder heftig, gebruik dan de helft van de rode wijnazijn en zet het flesje op tafel voor de liefhebber.

Zet een ruime pan water op het vuur en breng aan de kook. Schil ondertussen je aardappels of gebruik ze met schil en al. Voeg zodra het water kookt twee theelepels zout toe. Laat je aardappels voorzichtig in het kokende water glijden en kook gaar. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van je aardappels. Ben je er niet helemaal zeker van? Check dan of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn je aardappels klaar.

Schep de aardappels voorzichtig uit het water op een bord en laat afkoelen. Gebruik je kookwater van de aardappels om de eieren in te koken. Kook ze vervolgens een minuut of acht. Je wilt enigszins hardgekookte eieren, maar niet te hard. Heb je kleine eitjes? Kook ze dan wat korter. Schep ook deze uit het water en leg ze in een kom koud water om ze te laten schrikken (en afkoelen).

Meng in een kommetje de olijfolie (ook deze gebruikte ik van Passeite) met de rode wijnazijn en het sap van de citroen, breng op smaak met flink wat zeezout en versgemalen peper. Snijd wat verse peterselie fijn en roer dit er ook door. Proef even of alles op smaak is, zo niet pas dan aan.

Open de blikjes tonijn en laat goed uitlekken. Doe hetzelfde met de kikkererwten, schud ze in een vergiet of zeef en spoel vervolgens goed af. Pel de afgekoelde eieren en snijd in plakjes of stukjes. Snijd ook je aardappels in blokjes/stukjes. De olijven kun je doorsnijden of in het geheel toevoegen, aan jou de keus. Snijd de ui in dunne halve maantjes.

Pak een grote schaal of salade kom en meng hierin voorzichtig alle ingrediënten. Giet de dressing eroverheen en hussel nogmaals goed door. Garneer eventueel met wat ei en verse peterselie. Lekker met een groene salade en een glaasje Portugese wijn!

Bom apetite!

Variatietips: voeg wat in halve maantjes gesneden paprika en/of in blokjes gesneden tomaat toe. Ook kun je ervoor kiezen om op het eind een volle eetlepel mayonaise door de salade te roeren, voor een wat romiger effect.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.