Saudades dos Açores: Terceira

De vorige maand eindigde ik bij de Outeiro da Memória; de gedenkzuil; het uitzicht is prachtig; een mooie blik over de stad Angra do Heroísmo. Ook als je alleen reist is deze stad heerlijk om te vertoeven. Via de verrassende trap naar beneden waarbij je allerlei kleine beekjes en oude beelden tegenkomt met mooie varens en planten loop je weer naar de mooie stadstuin: Jardim Duque da Terceira. Je kunt plaats nemen op één van de bankjes en genieten van de natuur om je heen. Het klaterende water van de fontein, de fluitende vogels én de kwakende kikkers tussen de mooie beekjes met waterplanten vormen een mooi geheel. De tuin is aangelegd in 1882, buiten de hekken rondom de tuin vindt het stadsleven plaats. In de buurt zijn terrasjes waar je een kopje koffie of iets anders kunt gaan drinken. Natuurlijk kun je er ook wat eenvoudigs eten.

Angra do Heroísmo heeft ook mooie kerken; neem bijvoorbeeld de Igreja da Misericórdia aan de haven van Angra. Prachtige lichtblauwe en witte kleuren die aftekenen aan de lucht. De Kerk is gebouwd in de 18de eeuw en een markant detail is dat er in deze kerk catacomben zijn waar de beenderen van piraten zijn begraven. Waar je ook staat in de haven of bovenaan de Monte Brasil (later meer over deze uitgedoofde vulkaan) je blijft naar deze mooie kerk kijken. In de Rua da Sé bevindt zich de Sé Catedral do Santíssimo Salvador; deze Kathedraal dateert van 1570 uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Als de Kathedraal open is kun je naar binnen gaan om eens rond te kijken en even plaats nemen op één van de kerkbanken. In de buurt van de stadstuin bevindt zich het Palácio dos Capitães Generais. Dit paleis is tegenwoordig de zetel van de President van de Azoren. Hier is een gedeelte wat geopend is voor publiek om deel te nemen aan een rondleiding; mocht je tijd en interesse hebben; ga de mooie kamers bekijken en al het antiek wat er aanwezig is. En dan de Igreja do Colégio uit de 17de eeuw die er aan grenst. Van buiten valt het bijna niet op maar eenmaal binnen tref je een schitterende Barokkerk aan en in alle rust verwonder je je over de pracht en praal en bijzondere details zoals de blauwe tegeltjes en de mooie beelden.

Je kunt een dag heel goed combineren met cultuur, tussendoor even plaats nemen op een terrasje of een pastelaria binnengaan. Neem eens een lekker kopje koffie of thee en probeer gerust eens een lokale zoete lekkernij. Overal hebben ze wel iets zoets en zéker wel een pastel de nata. Maar er is meer; neem bijvoorbeeld de banketbakker “o Forno” een kleine bakkerij met een grote naam. En hun specialiteit Dona Amélia. Het gebakje is speciaal gemaakt voor de toenmalige koningin van Portugal die in 1901 het eiland bezocht met haar man Don Carlos.  Een heerlijk kruidig rond en plat gebakje bestaande uit verschillende specerijen die doen denken aan (jawel) wéér de ontdekkingsreizen. Ze zijn ook verkrijgbaar in geschenkverpakking; een klein kartonnen doosje met de afbeelding van de toenmalig koningin van Portugal. Achterin bij de bakker kun je achter glas zien hoe men gebak en ander mooie taarten maakt. Natuurlijk kun je daar ook hartige lekkernijen kopen of eten.

Saudades dos Açores: Terceira

Een andere keer zal ik eens meer vertellen over de gastronomie van de Azoren.  Maar nu gaan wij nog even terug naar terug naar de haven. Er is erg veel te beleven op het gebied van watersport. Je kunt gaan walvissen of dolfijnen spotten. Een mooie ervaring als je dit nog nooit hebt gedaan, het zijn hele teams van oceanografen die zeer goed op elkaar zijn ingespeeld en zeer begaan zijn met de zeebewoners. Je kunt gaan diepzeeduiken, snorkelen of diepzeevissen. Je kunt een dagtrip maken naar één van de andere eilanden mits de weersomstandigheden en de zeestroom het toelaten. Maar je kunt er ook heerlijk rondwandelen en de pier aflopen totdat je niet meer verder kunt. Vanaf dat einde heb je ook weer een mooi uitzicht op de haven en de stad met de bergen op de achtergrond. Het leuke van de basaltkeien op de pier zijn de tekeningen die zeilers hebben gemaakt tijdens hun stop in de haven van Angra do Heroísmo toen zij op doorreis waren met hun zeiljachten. Nu ik dit opschrijf zie ik die beelden weer voor me. Voor avonturiers en rustzoekers is dit een waar paradijs.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.