Recept: Semifrio de Caramelo

Speciaal voor Vaderdag aanstaande zondag maken we taart! Dit is mijn vaders favoriete gebakje in Portugal. Niks mis met een pastel de nata bij de koffie, maar soms is een stuk taart ook lekker. Het is tenslotte vakantie, nietwaar?! Een vakantie naar Portugal zit er helaas niet in dit jaar, dus breng ik een stukje Portugal mee voor in de achtertuin! Nu maar hopen dat hij thuis net zo lekker smaakt als op het terras van een pastelaria in de Algarve…

Een simpel en snel recept waar geen oven aan te pas komt!

Ingrediënten

400 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 rol maria biscuitjes
65 ml melk
6 blaadjes gelatine
sterke koffie (espresso)
1 theelepel oploskoffie

voor de karamel
150 gram suiker
1 eetlepel boter
125 ml slagroom

Bereiding

Begin de dag van tevoren met de voorbereidingen.

Vul een kommetje met koud water en leg hier de blaadjes gelatine in om te weken. Giet de slagroom in een ruime beslagkom en klop met een mixer stijf. Zodra de slagroom stijf is giet je de gecondenseerde melk er beetje bij beetje bij, ondertussen blijven mixen/kloppen, totdat alles één geheel vormt. Dan gaat het lepeltje oploskoffie erbij. Houd je van koffie, gebruik dan oploskoffie espresso. Liever een iets mildere smaak, gebruik dan bijvoorbeeld oploskoffie cappuccino. Mix goed door de rest van de crèmevulling.

Verwarm het beetje melk in een klein pannetje. Zodra de melk warm is knijp je de gelatine uit en voeg je de blaadjes toe aan de melk. Roer goed door tot de gelatine volledig in de melk is opgelost. Giet dit vervolgens bij het slagroommengsel en klop het goed door. Gebruik je kant-en-klare Portugese karamel (in plaats van het zelf te maken), dan kun je eventueel drie eetlepels van de karamel door het slagroommengsel kloppen. Dit kan ook in plaats van de oploskoffie, als je niet van teveel koffiesmaak houdt.

Zet een springvorm van 20 cm klaar en bedek deze met bakpapier. Zet een kopje espresso en giet dit in een laag schaaltje. Dip hier één voor één kort een zestal maria biscuitjes in en leg ze op de bodem van de springvorm. Schep hier vervolgens een laag slagroommengsel op en spreid het goed uit. Daarbovenop gaat weer een zestal kort in koffie gedoopte maria biscuitjes, dan weer een laag slagroommengsel, een zestal kort in koffie gedoopte maria biscuitjes, en wederom een laag slagroommengsel, plus een zestal kort in koffie gedoopte maria biscuitjes. Herhaal dit nogmaals en sluit af met een laag van het slagroommengsel. Dek af en zet minimaal acht uur in de koelkast om goed op te stijven. Een nachtje is ideaal.

De volgende dag maken we de taart af door de karamel te maken. Zet een steelpannetje op het vuur met hierin de 150 gram suiker. Verwarm dit tot het een licht donkere (voor het kleine bittertje) karamelkleur heeft. Af en toe roeren is toegestaan, maar niet perse nodig. Draai het vuur uit zodra de karamel de juiste kleur heeft en roer er de boter door tot deze volledig is opgelost. Dan gaat in kleine beetjes ook de room erbij, blijf constant roeren terwijl je de room er langzaam bij giet. Laat vervolgens afkoelen. Je kunt deze stap ook overslaan en kant-en-klare (Portugese) karamel gebruiken.

Zodra de karamel geheel is afgekoeld kun je hem over de taart in de vorm uitgieten. Zet vervolgens terug in de koelkast totdat je hem gaat serveren.

Bom apetite!

Semifrio de Caramelo

Variatie tips: voeg een snufje zeezout toe aan de karamel voor een karamel/zeezout topping. Uiteraard is hij ook prima te maken met cafeïnevrije koffie. Vervang de helft van de slagroom of gecondenseerde melk eens door magere kwark. Ook kun je een blaadje gelatine of twee toevoegen aan de karamel, zodat hij minder vloeibaar is. Uiteraard kun je ook nog meerder laagjes maria biscuitjes toevoegen.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.