PR1 LGA – Percurso dos Sete Vales Suspensos

We gaan weer eens aan de wandel in de Algarve. En dan niet gewoon voor een gezellig ommetje in het dorp, maar een heuse wandelroute. Er zijn er meerdere in de regio, waarvan de bekendste natuurlijk de Via Algarviana en de Rota Vicentina. Maar uiteraard zijn er ook verschillende kortere routes die je in een ochtend of middag kunt lopen. Het bijzondere aan deze Percurso dos Sete Vales Suspensos (Seven Hanging Valleys Trail) is dat hij over de kliffen en langs zee loopt, dus prachtige uitzichten gegarandeerd!

Percurso dos Sete Vales Suspensos

Allereerst wat (belangrijke) achtergrond informatie:

De Percurso dos Sete Vales Suspensos (zeven hangende valleien) is een van de mooiste wandelroutes van de Algarve. De route is ongeveer zes kilometer (twaalf heen en terug) lang en loopt geheel langs de kust met uitzicht op zee en toegang tot verschillende stranden onderweg. Het hoogteverschil onderweg is volgens Google zo’n 400 meter. Deze licht uitdagende wandeltocht volgt de prachtige kustlijn tussen Vale de Centianes in het westen en Praia da Marinha in het oosten. Of andersom, afhankelijk vanwaar je start. Dit wandelpad passeert veel van de mooie natuurlijke kenmerken van kustlijn van de Algarve, zoals de grotten van Benagil, het pittoreske Praia do Carvalho en de bekende bogen bij Praia da Marinha.

Het pad loopt door ravijnen (die altijd boven zeeniveau uitkomen) oftewel de hangende valleien. Vroeger werd elke hangende vallei geassocieerd met de monding van een beek. Deze combinatie van zoet en zout water aan de kust creëert die kenmerkende grillige kustlijn. Dit wordt een karstlandschap genoemd, met een opmerkelijke diversiteit aan natuurlijke vormen zoals prachtige bogen, baaien en kleine rotseilandjes.

Percurso dos Sete Vales Suspensos

Laat ik beginnen met zeggen dat wij geen echte wandelfanaten zijn. We hebben geen wandelschoenen en andere aanverwante artikelen. Wij lopen de routes dus standaard op onze Birkenstocks (vieze voeten gegarandeerd!). 

Wij gingen ’s ochtends op pad en waren van plan te starten bij Praia da Marinha. Helaas bleek de parkeerplaats eind oktober om 10 uur in de ochtend al geheel vol… Oké, dan doen we het anders. Op naar Vale de Centianes. Hier hadden we geen moeite om de auto te parkeren, dus startten we onze wandeling vanaf hier. Ben je een erg vroege vogel, dan zou het parkeren bij Praia da Marina geen problemen op moeten leveren, maar zo niet, houd hier dan rekening mee (vooral in het hoogseizoen).

De gehele route bedraagt zes kilometer, maar hij is ook makkelijk in twee delen te lopen. Benagil ligt ongeveer in het midden van de route en hier zou je ervoor kunnen kiezen te gaan lunchen en de rest van de route na de lunch of op een andere dag te lopen. Wij hadden besloten om bij aankomst in Benagil te kijken/besluiten of we al dan niet door zouden lopen en kozen ervoor om hem in één keer te lopen.

Belangrijke vereiste voordat je deze deze route gaat lopen is dat je wel goed ter been bent. Is de route dan zo moeilijk? Dat valt best mee, maar… Af en toe moet je een trappetje op of even klimmen en klauteren. En je loopt niet over een geasfalteerd pad, maar over de kliffen en door de natuur, met alle hobbels en bobbels die daarbij horen. Dus stevig schoeisel is sowieso handig! Ga niet op teenslippers op pad…

Onderweg volg je eigenlijk automatisch de route. Langs de kust over de kliffen, met af en toe iets verder landinwaarts door het groen. Verder staan er paaltjes die duidelijk aangeven welke kant je op moet (of juist niet). Het wijst zich vanzelf. Ook kom je verschillende informatieborden tegen langs de route, met uitleg over de lokale flora en/of fauna. Je kunt de route geheel op eigen tempo lopen en net zo vaak en lang stoppen als je wilt. Voor een foto of twee, om even op adem te komen, een strandje van dichtbij te bekijken of om gewoon het spectaculaire uitzicht in je op te nemen. Er zijn volop mooie doorkijkjes, uitzichtpunten, grotten, goudgele rotsformaties en azuurblauwe strandjes om van te genieten.

Wij komen onderweg echt van alles tegen. Gezinnen, pubers, bejaarden, chihuahua’s (ja, echt), kleine kinderen, etc. Maar dit zijn uitzonderingen die je vooral zult tegenkomen rondom de stranden en bezienswaardigheden onderweg. Op het pad zelf, tussen die hoogtepunten, is het een stuk rustiger. Het enige echte stukje bewoonde wereld kom je halverwege de route tegen (Benagil) en hier moet je even door het dorp. Dus eerst naar beneden en vervolgens weer omhoog de kliffen op. Je kunt hier ook fijn even stoppen voor een ijsje of een fris glas drinken en zo je wandeltocht even kort in tweeën delen.

Je ziet naarmate je verder loopt het landschap lichtjes veranderen. Zodra je de route er bijna op hebt zitten, en in de buurt van Praia da Marina komt, oogt het bijna als Praia da Falesia op sommige stukken. De combinatie van erosie, dennenbomen en een wat rodere kleur van de rotsen zorgt voor een mooi plaatje. Kijk onderweg ook zeker eens naar beneden, onder je voeten, het zal je verbazen wat je zoal tegenkomt. Ooit lag de zeespiegel stukken hoger dan vandaag de dag en je ziet links en rechts volop fossielen op sommige stukken. Het is maar moeilijk voor te stellen dat dat pad waar jij op dat moment loopt, ooit onder water lag.

Al met al deden wij er twee uur en een kwartier over om de gehele route (van zes kilometer) te lopen. We hebben redelijk doorgelopen (we zijn niet zo van het slenteren), maar zijn ook zeker regelmatig gestopt om foto’s te maken. Al met al een goede manier om van de goudgele kustlijn van de Algarve te genieten. Bij het eindpunt aangekomen heb je eigenlijk twee keuzes om terug bij je auto te geraken: of je loopt de zes kilometer weer terug of je belt een taxi om je terug naar je auto te brengen. Wij kozen voor de laatste optie, voor een paar euro sta je zo weer aan het beginpunt.

Denk er altijd aan om je in te smeren met zonnebrand en een flesje water mee te nemen als je op pad gaat. Je loopt grotendeels onbeschut over de kliffen en dus in de volle zon, die ook in het naseizoen nog goed kan branden. Wil je de route graag in het hoogseizoen lopen, ga dan ’s ochtends heel vroeg op pad om de ergste hitte voor te zijn! Bijkomend voordeel hiervan (naast de rust) is de zonsopgang/het ochtendlicht.