Sopa de Abóbora e Castanhas

Over een paar dagen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat zoiets betekent als “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus wat past er beter bij november dan recepten met kastanjes?!

Naast kastanjes moet ik bij november ook altijd aan pompoen denken. En laat ik er daarvan nou net nog eentje hebben liggen (uit eigen tuin). Dus vandaag een recept dat deze twee herfstige zaken met elkaar combineert.

Ingrediënten

500 gram kastanjes (gepeld)
400 gram pompoen
200 gram broa de milho
1 prei
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
750ml bouillon (groente)
eetlepel olijfolie
verse rozemarijn
zout & peper

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een kwartier koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Snijd je prei in dunne (zo fijn mogelijk) plakjes. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie erin. Snipper de ui en doe deze samen met de prei in de pan, bak glazig. Voeg dan de geperste knoflook en een takje rozemarijn toe. Roer even goed door en laat rustig een paar minuten door sudderen. Verwijder daarna het takje rozemarijn.

Schil en snijd de pompoen in kleine blokjes. Houd vier à vijf kastanjes apart en maal de rest fijn in de keukenmachine (of vijzel). Doe de pompoen samen met de fijngemalen kastanjes bij het preimengsel in de pan, vul aan met bouillon en kook tot zacht en gaar.

Breng op smaak met zout en peper. Snijd je overgebleven kastanjes in stukjes. Schep de soep in de borden en verkruimel er wat broa de milho over. Maak af met de stukjes kastanje en wat rozemarijn. Serveer direct.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

PS: de kastanjes op de foto zijn niet eetbaar!