Recept: Sopa de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze, veelzijdige, Portugese favoriet draait. Het leent zich ook prima om een sopa (soep) mee te maken!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

200 gram bacalhau (schoongemaakt)
1 liter bouillon (vis of groente)
1 prei
2 teentjes knoflook
1 ui
verse peterselie
olijfolie
3 grote vastkokende aardappels
2 eetlepels (kook)room
1 theelepel paprikapoeder
zout & peper

Bereiding

Maak om te beginnen je bacalhau schoon. Ontdoe het van alle graten en het vel en gooi dit weg. Leg de vis opzij.

Snipper de ui en snijd de prei in dunne ringetjes. Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie en fruit de ui en prei hierin tot glazig. Voeg dan de uitgeperste knoflook toe en roer even goed door. Bak nu tot de ui lichtbruin is. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt.

Blus af door de bouillon toe te voegen. Snijd dan de aardappels in grote blokjes en breng op smaak met wat zout en peper en het paprikapoeder. Hussel ze vervolgens even goed door elkaar en voeg toe aan de pan met kokende bouillon. Kook dit vervolgens zo´n 15 minuten.

Je kunt ervoor kiezen de soep wel of niet te pureren. Wil je hem graag pureren, doe dit dan voor je de bacalhau toevoegt. Ook kun je voor iets meer structuur de aardappels (bijvoorbeeld met een stamppotstamper) fijn drukken. Of laat de soep wat grover door dit niet te doen. Kijk wat jij het lekkerst vindt!

Na die 15 minuten gaat de bacalhau bij in de pan. Nu kook je alles nogmaals een minuut of tien. Om het af te maken gaan er twee eetlepels room bij. Even goed roeren, proef en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Serveer met wat fijngesneden verse peterselie.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.