Sopa de Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken!

Kastanjesoep, er zijn vele varianten mee te maken. De variant van vandaag is een vegetarische optie, zonder vlees. Ben je een echte vleeseter dan kan je natuurlijk makkelijk een en ander zelf toevoegen. Al is het alleen maar als garnering. Strooi er dan bijvoorbeeld wat uitgebakken spek/rauwe ham of chouriço overheen. Kun je niet aan verse kastanjes komen? De bevroren variant werkt ook prima!

Ingrediënten

500 gram kastanjes (diepvries kastanjes)
1 ui
1 kopje melk
3 aardappels
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
2 bouillonblokjes
1 prei
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan water met de twee bouillonblokjes (groeten, kip of bospaddenstoel) op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer tien minuten koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Gooi het kookwater niet weg! Gebruik je bevroren kastanjes dan kun je deze stap achterwege laten.

Schil de ui en snijd hem in halve maantjes. Was de prei goed en snijd in dunne ringen. Spoel de ringen nogmaals goed na en laat uitlekken in een vergiet. Schil ook de aardappels en snijd deze in kleine blokjes.

Zet een soeppan op met een scheut olijfolie en bak hierin de uienringen glazig. Voeg dan de geperste teentjes knoflook toe en roer even door. Dan kunnen het laurierblaadje, de aardappelblokjes en de prei erbij. Wederom alles even goed doorroeren. Bak dit zo’n vijf minuten op middelhoog vuur. Na die vijf minuten gaan de kastanjes en de bouillon (van de kastanjes) erbij. Kook dit alles nu, in een minuut of twintig, rustig gaar. Vergeet niet op het eind je laurierblaadje eruit te halen.

Als alles gaar is heb je twee opties. Of je giet alles af door een vergiet of je pureert alles tot een soep. Persoonlijk ben ik meer van de stevigere soepen, dus ik pureer. Je kunt altijd nog wat bouillon toevoegen als de soep je te dik is. In beide gevallen is de volgende stap hetzelfde. Het kopje melk gaat erbij, breng op smaak met zout en peper en breng opnieuw aan de kook. Serveer met een beetje verse peterselie erover.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.