Recept: Sopa de Feijão Branco

De herfst is in volle gang en daarmee is wat mij betreft ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan ook een vegetarische bonensoep. Maar je kunt hier natuurlijk ook prima wat chouriço en/of kip aan toevoegen voor een stevige maaltijdsoep.

Goed voor een flinke pan soep (6 borden).

Ingrediënten

1 groene kool (te vervangen door snijbiet, spinazie en/of andere bladgroente)
1 winterpeen (klein/medium)
1 bosje selderij
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
1 glas droge witte wijn
500 gram gekookte witte bonen – beetgaar
groentebouillon
1 eetlepel tomatenpuree
4 takjes verse tijm
1 laurierblaadje
1 eetlepel sherryazijn
olijfolie
Zout & peper

Bereiding

Het lekkerste is om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken.

Gebruik een lekkere zelfgemaakte groentebouillon (of kippenbouillon voor een niet vegetarische versie) of zet voor een snelle versie een pan met bouillonblokjes en water op het vuur en breng aan de kook. Snijd je kool doormidden en kook hem gedurende 1 minuut en haal hem dan voorzichtig uit het hete water (bouillon niet weggooien). Laat goed uitlekken/wat afkoelen en snijd hem vervolgens in reepjes, zet opzij. Gebruik je snijbiet of spinazie? Deze hoeven niet geblancheerd te worden.

Snipper de ui en de selderij, rasp de wortel fijn op een grove rasp en pers je knoflook vast uit. Zet een ruime soeppan op het vuur en verwarm hier een scheut olijfolie in. Voeg daar de wortel, ui, selderij en knoflook aan toe. Bak dit op laag vuur rustig gaar. Blus dan af met de wijn en laat het vervolgens inkoken tot ongeveer een kwart.

Sopa de Feijão Branco

Voeg dan als eerste de tomatenpuree toe, roer door en laat even mee garen. Dan kan de bouillon erbij. Pureer alles even glad met een staafmixer en voeg de bonen, de takjes tijm en het laurierblaadje toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en roer alles wederom even goed door. Laat de soep nu 15 tot 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Sopa de Feijão Branco

De volgende stap is de reepjes kool (of andere bladgroente) toevoegen. Kook nu nog kort tot de kool beetgaar is. Haal de takjes tijm en het laurierblaadje uit de soep en kijk of je nog voldoende vocht hebt. Zo niet, voeg dan wat groentebouillon toe. Besprenkel voor het serveren met wat sherry-azijn. Serveer met lekker stevig brood om in de soep te dopen.

Bom apetite!

Variatietips: Kook een halve chouriço mee bij de stap waar je bonen en kruiden toevoegt, dit geeft extra smaak aan de soep. Serveer hem vervolgens in plakjes in de soep. Als je bonen uit blik/pot gebruikt voeg ze dan pas toe samen met de kool of bladgroente, deze hoeven namelijk alleen opgewarmd te worden. 

Sopa de Feijão Branco

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.