Sopa de Peixe

De Portugese soepen zijn vaak machtig, zeker door de aardappel die er in veel gevallen in gaat. Niet de soep van vandaag! We geven je het recept voor sopa de peixe, een vissoep die ook in zomermaanden heerlijk is. Je maakt de soep met eenvoudige ingrediënten en de vis van jouw voorkeur. Dit recept gaat er wel vanuit dat je hele vissen gebruikt en niet de filets die we in Nederland gewend zijn. Dus koop ze bij een visboer of vismarkt bij jou in de buurt.

Ingrediënten

ongeveer 600 gram verschillende soorten vis (kies wat je lekker vindt)
4 uien
8 teentjes knoflook
3 tomaten
1 pepertje
1 laurierblaadje
1 bosje koriander of peterselie
5 eetlepels olijfolie
azijn
zout & peper
evt. croutons

Bereiding

Zet een grote pan met water op. Doe hier de vis, een bouillonblokje voor vis, een snufje zout, wat peper, een heel klein scheutje azijn, het laurierblaadje en een paar takjes koriander in. Houd je niet van koriander vervang dit dan door peterselie. Breng aan de kook en kook de vis gaar. Haal de vis voorzichtig uit de pan en leg op een bord om iets af te koelen. Gooi het kookwater niet weg, maar giet het door een zeef en vang op. De 600 gram vis is na het verwijderen van het vel en de graatjes. Het steekt niet heel nauw, dus wanhoop niet!

Maak de vis schoon en gooi de graten en het vel weg. Zet nu een koekenpan met de olijfolie op. Voeg hier de gesnipperde uien, de geperste knoflook, fijngesneden tomaten (zonder de zaadjes), fijngesneden pepertje, de rest van de koriander (fijngesneden), een scheutje azijn en wat peper aan toe. Laat dit op laag vuur rustig gaar sudderen. Je kunt ook een kleingesneden paprika mee bakken.

Zodra het gaar is draai je het vuur uit. Deze refogado kun je nu in de keukenmachine of blender fijnmalen. Giet hem dan bij het kookwater van de vis. Roer dit even goed door en breng opnieuw aan de kook. Proef even of of er nog zout, peper of andere kruiden bij moeten. Zodra de soep kookt kan de schoongemaakte vis erbij. Serveer heet met wat verse koriander, een partje citroen en eventueel croutons.

Bom apetite!