Recept: Sopa de Grão com Espinafres

Niets lekkerder met dit herfstige weer dan een bord vol dampend hete soep! Het soeprecept van vandaag heeft kikkererwten en aardappel als basis, dus hij vult goed. Het heet niet voor niets Sopa de Grão com Espinafres. Naast de kikkererwten gebruiken we namelijk ook nog spinazie, een bord vol vitamientjes gegarandeerd. Daarnaast is het een makkelijk recept, dat snel op tafel staat!

Ik gebruik voor het gemak eens voorgekookte kikkererwten uit pot/blik. Maar uiteraard is de soep nog lekkerder als je gedroogde kikkererwten gebruikt. Begin dan de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan.

Ingrediënten

400 gram gekookte kikkererwten
200 gram spinazie
2 flinke aardappels
1 winterpeen
1 ui
1 prei
3 tenen knoflook
bouillonblokje groente
olijfolie
water
zout & peper

Bereiding

Begin met het voorbereiden van je groente. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Snipper de ui en pers de tenen knoflook. Was en snijd de prei en winterpeen in dunne plakjes en laat je kikkererwten uitlekken in een zeef of vergiet.

Zet een soeppan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak op laag vuur je gesnipperde ui glazig. Voeg dan de geperste tenen knoflook toe en roer even goed door. Laat kort mee garen voor je de prei, wortel en aardappel toevoegt. Bak alles vervolgens even kort aan op middelhoog vuur. Dan gaan de helft van de kikkererwten en het bouillonblokje erbij.

Vul de pan met water tot al je groentes onderstaan. Roer even door en breng aan de kook. Kook rustig door tot de groentes gaar zijn. Proef even en breng op smaak met zout en peper. Haal zodra de groente gaar is de pan van het vuur en mix alles met een staafmixer tot een egale soep. Is hij je te dik? Voeg dan wat meer water toe.

Roer de spinazie door de soep en voeg de andere helft van de kikkererwten samen met een scheut olijfolie toe. Proef nogmaals en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Zet de pan nog even kort terug op het vuur om alles goed te verwarmen en serveer heet met wat stevig brood.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.