Recept: Soufflé de Bacalhau

Het maandelijkse bacalhau (klipvis) recept is dit keer iets waar niet heel veel mensen zich aan wagen; een soufflé. Maar als hij dan lukt… Op zich geen moeilijk recept met ingewikkelde ingrediënten, dus laat de naam je niet weerhouden. Extra leuk om te serveren als je gasten krijgt!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Gebruik je bacalhau desfiado, dan kun je deze stap overslaan.

Goed voor 3 à 4 personen.

Ingrediënten

300 gram bacalhau desfiado
240 ml melk
30 gram bloem
1 ui
2 teentjes knoflook
3 eidooiers
4 eiwitten
4 eetlepels boter
50 ml olijfolie
zout & peper

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Zet voor je begint met koken je bacalhau in een kom met water. Zet een koekenpan op het vuur met hierin de olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook en voeg toe aan de pan. Bak het op laag vuur rustig glazig. Haal in de tussentijd de bacalhau uit het water, laat het goed uitlekken en dep iets droog. Voeg het vervolgens toe aan de pan zodra de ui glazig is en bak even mee.

Zet twee steelpannetjes op het vuur. Giet in één daarvan de melk en breng rustig aan de kook. Doe in het andere pannetje de boter en smelt dit langzaam. Strooi dan de bloem bij in de boter en roer goed door. Laat dit ongeveer een minuut door koken. Giet vervolgens de hete melk bij het botermengsel en roer alles goed door. Laat dit nu een minuut of vijf op laag vuur koken, totdat je een dikke ‘saus’ hebt.

Zodra het de gewenste dikte heeft roer je het bacalhaumengsel erdoor. Breng op smaak met zout (voorzichtig, proef eerst even) en vers gemalen zwarte peper. Draai dan het vuur uit.

Splits je eieren en klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Zodra je bacalhaumengsel voldoende is afgekoeld gaan hier de eidooiers door. Voeg ze één voor één toe en blijf constant roeren. Dan gaat er ongeveer een kwart van de opgeklopte eiwitten door. Vouw dit erdoor in plaats van te roeren, zodat het zijn luchtigheid behoudt.

Vet een soufflévorm lichtjes in en zet vast klaar. Vouw nu de rest van de opgeklopte eiwitten door het mengsel en schep het vervolgens in de ingevette vorm. Zet hem gelijk in de voorverwarmde oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct. Lekker met een groene salade en wat olijven.

Bom apetite!

Variatietips: Bestrooi de soufflé voor je hem in de oven zet met wat geraspte kaas. Of voeg op het laatst wat fijngesneden polei toe aan het mengsel, vlak voor het de oven ingaat.

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.