Street Art in Lagos

Lagos in de Algarve staat vooral bekend om haar prachtige rotsformaties, Ponte da Piedade. Maar als je door de straten van dit plaatsje loopt zal het je opvallen dat er hier en daar opvallende stukken street art te zien zijn. Altijd leuk als je tegen een nieuw kunststukje aanloopt tijdens je bezoek, maar… Wist je ook dat je een geheel eigen street art route kunt lopen in Lagos?! Want er is nog veel meer te zien!

Street Art Lagos

‘Tempus Fugit’ by Aryz

Dit is een initiatief van LAC – Laboratório de Actividades Criativas (Laboratory of Creative Activities), een culturele vereniging zonder winstoogmerk met als hoofddoel het promoten van de artistieke creaties in de regio. Ze hebben hun basis in Lagos en organiseren verschillende projecten. Eén van die projecten is ARTURb, een uniek project in de Algarve waarbij enkele van de grootste namen in de straatkunstscene betrokken zijn. Dit project omvat een artistieke residentie, gevolgd door een collectieve tentoonstelling en verschillende straatkunstinterventies in de stad. Het doel hiervan is om samenwerkingen te creëren en daarmee de waarde van het culturele toerisme in de stad Lagos te verhogen.

Als je geluk hebt ben je in de regio op het moment dat ze guided tours organiseren langs de verschillende werken in de stad, zo mis je niks! Houd daarvoor de data in de gaten. Zo niet, dan kun je ook zelf op pad/onderzoek. Gelukkig hoef je daarvoor niet doelloos door de stad te dwalen (al kan dat ook best leuk zijn!). Zorg er simpelweg voor dat je eerste stop in Lagos bij de LAC is. Parkeren kan hier gemakkelijk vlakbij het gebouw en is gratis. Binnen haal je dan een plattegrond waarop alle street art staat aangegeven. Je eigen street art route kan beginnen.

Street Art Lagos

Nou heb je naar aanleiding van deze plattegrond natuurlijk geen idee wat je op de verschillende punten gaat vinden, al staat de kunstenaar wel netjes vermeld. Het blijft dus een soort ontdekkingstocht langs verschillende kunstwerken. Wij hebben aardig wat punten op de plattegrond af weten te werken, maar hebben ook een aantal mooie ‘gemist’. Goede reden voor een vervolgbezoek aan de stad! Je kunt als je in Lagos zelf verblijft natuurlijk ook een plattegrond ophalen en dan vooraf alvast research op internet doen wat betreft de kunstwerken die je graag wilt zien en die dan vast markeren op je plattegrond.

Het kan zijn dat je iets moois ziet op internet en naar dat specifieke kunstwerk op zoek gaat. Soms zul je het ook vinden, al dan niet wat verweerd, en soms zul je ontdekken dat het is overgeschilderd met een nieuw kunststukje. En heel soms kom je een mooi stuk tegen dat helaas onder de graffiti zit… Ook kan het voorkomen dat je er eentje niet kunt vinden. Overgeschilderd met blanke verf of gewoon moeilijk te vinden, geen idee het kan beide het geval zijn?! Maar er blijft gelukkig genoeg moois over om te bekijken!

Wij bezochten Lagos dit keer dan ook puur voor de street art. Met de plattegrond in de hand op pad om kunstwerken te ontdekken die we nog niet per ongeluk eens tegen waren gekomen. Je leert een stad op deze manier weer eens op een geheel andere manier kennen en komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Zeker een aanrader!

Street Art Lagos

‘Old man’ by Frederico Draw

Er zijn door de jaren heen, sinds de start van ARTURb in 2011, vele nieuwe street art werken verschenen in de straten van Lagos. Voor eind 2021 (deze maand dus) staat er ook weer een aantal leuke samenwerkingen gepland om toe te voegen aan de collectie. Op 18 december staat er een guided tour gepland om de nieuwe werken te bezichtigen. ARTURb is een jaarlijks terugkerend project, dus er valt altijd weer wat nieuws te ontdekken! Zo blijft Lagos “hip & happening“.

De foto boven het artikel is ‘What goes around comes around’ by Sepe, gemaakt in 2014 en nu in 2021 helaas erg vervaagd/vervallen… Naast bovenstaande foto’s zijn er uiteraard nog veel meer projecten te bekijken, maar ik moest er een paar uitpikken. Keuzes, keuzes…

Openingstijden LAC:
maandag t/m vrijdag van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Neem voor meer informatie en gave projecten eens een kijkje op hun website. Of volg ze op sociale media: Facebook en/of Instagram.

* Largo Convento Sra. da Glória, Lagos