Lissabon is een ware openluchtgalerij. Niet alleen vanwege de prachtige met azulejos bedekte façades en de traditionele calçada portuguesa, maar zeker ook vanwege de straatkunst. De Portugese hoofdstad staat bekend als één van de steden met de beste street art. Vandaag een (kleine) greep uit het aanbod en waar ze te vinden.
Belém
Bordalo II combineert schilderkunst en beeldhouwkunst en stelt hiermee de problemen van de afvalproductie, materialen die niet worden hergebruikt, vervuiling en het effect ervan op de planeet aan de kaak. Kunst met een boodschap! Loop langs het Mosteiro dos Jerónimos en het Museu Coleção Berardo en dan vind je deze wasbeer achter het Centro Cultural de Belém.
Alcântara
Enigszins ‘verborgen’ onder de Ponte 25 de Abril in Alcântara ligt een voormalige industrieel gebied. Oude, vervallen en verlaten fabriekspanden. Tot ze een nieuw leven werden ingeblazen met dit stadsvernieuwingsproject. Het resultaat? LX Factory is een creatief dorp vol interessante dingen om te bekijken en ontdekken, van architectuur tot muziek, street art tot restaurants en kunstgalerijen tot boekenwinkels.
Hier is altijd meer dan een dozijn werken van enkele van de grootste kunstenaars te vinden, waaronder ook weer Bordalo II met een gigantische bij en een werk van Add Fuel (specialist in het herinterpreteren van het traditionele tegelontwerp, de azulejo).
Op Avenida de Ceuta, tegenover het treinstation Alcântara-Terra, vind je nog een kunstwerk van Bordalo II. Deze keer een stel vissen.
Mouraria
Als je ergens de sfeer van het traditionele Portugese stadsleven wilt voelen dan is Mouraria de perfecte plek. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen van verschillende culturen en tegelijkertijd een plek die oude tradities in leven houdt. Dit zie je terug in de vele fado-huizen, bars en tabernas. Maar je vind er ook volop street art.
Zodra je de wijk binnenloopt zie je het eerste werk (zie hierboven) al vrij snel aan je rechterhand. Dwaal je verder door de straatjes dan kom je nog veel meer leuks tegen.
Bij de Escadinhas de São Cristóvão vind je onderstaande grote muurschildering van verschillende kunstenaars, die de amateur-fado-muziektraditie weergeeft. Dit is een erg bekend stuk street art, dat helaas ook te lijden heeft gehad onder lelijke graffiti…

Fado Vadio
De street art boven dit artikel vind je ook in mouraria. Het werd in 2016 door de Italiaanse kunstenaar Andrea Tarli gemaakt en je vindt het op Largo da Achada.
Alfama
De bekende Portugese street artist Vhils bracht een eerbetoon aan Fado-diva Amália Rodrigues met behulp van de traditionele geplaveide stoep. Het is te vinden op Calçada do Menino Deus.
Illustrator Nuno Saraiva maakte onderstaande muurschildering op Travessa da Mata, niet ver van de kathedraal. Het heet “Cavaleiros da Posta Real” en de inspiratie kwam van de paarden van Etienne-Jules Marey, een 19e-eeuwse fotograaf die een van de pioniers van de animatiefilm was. Het doel is om de commotie te herinneren die ooit het naburige Correio Velho paleis omringde. Ook hier de laatste jaren steeds meer graffiti….
Heb je het Castelo de São Jorge bezocht en loop je via de vele trappetjes weer terug naar beneden, richting Miradouro das Portas do Sol, dan kom je langs deze muur vol ogen en andere kleurrijke taferelen. Uiteraard kom je ze ook tegen als je via de ‘beco do maldonado’ naar boven loopt voor een bezoek aan het kasteel, het kan eigenlijk niet missen.
Poseidon, de god van de zee, werd geschilderd door de kunstenaars die bekend staan als PichiAvo op de zijkant van een gebouw op korte loopafstand van het station Santa Apolónia (Calçada de Santa Apolónia 65).
Cais do Sodre
Rua Nova do Carvalho is de officiële naam van ‘Pink Street’ in Lissabon en ligt in de nu populaire wijk Cais do Sodre. Cais do Sodre was vroeger de rosse buurt van Lissabon. Naast vele uitgaans- en eetgelegenheden vind je er ook street art, zoals hieronder.
Ben je fan van de kunstwerken van Bordalo II, houd je ogen dan goed open. Naast bovengenoemde kunstwerken kun je nog meer van hem tegenkomen in de stad, waaronder een vos, een aap, een lynx en een kikker. Er zijn nog vele wijken onbesproken gelaten in dit artikel. Wie weet volgen die ooit ook nog eens!