Street art: Odeith

Wie de straten van Lissabon doorwandelt komt zonder twijfel in aanraking met street art. Toch zul je als toerist niet zo snel tegen het werk aanlopen van de kunstenaar die we vandaag aan je voorstellen. Sergio Odeith maakte indrukwekkende werken in en rond Lissabon, maar ver van de toeristische hotspots. Een goede reden om wat extra aandacht op hem te vestigen.

Sergio Odeith (Damaia, 1976) is een kunstenaar die, zoals vele collega’s, momenteel gevestigd is in Lissabon. Al op jonge leeftijd toonde hij een grote interesse in perspectief en schaduwen. Tussen 1999-2008 was hij eigenaar van een tatoeage studio, maar inmiddels verdient hij zijn geld volledig met het maken van grootschalige graffiti muurschilderingen. Hij werkt in opdracht van bedrijven en particulieren en maakt met regelmaat deel uit van nationale en internationale street art projecten.

Het werk van Odeith wordt anamorfisch genoemd, wat betekent dat hij door zijn gebruik van perspectief, schaduw en kleur een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Zijn schilderingen geven een 3D indruk, waarmee het object van de muur lijkt te komen of in de lucht lijkt te zweven. De foto’s die je hier ziet zijn goede voorbeelden hiervan. Zoals je ziet lukt het hem om te spelen met optische illusies door bijvoorbeeld in hoeken te werken.

Zijn werk is ondertussen al tentoongesteld in het Museum van Public Art (Louisiana), het Braziliaans Museum voor Beeldhouwkunst (São Paulo) en Meeting Of Styles (Duitsland), om er maar een paar te noemen. Odeith heeft ook grootschalige muurschilderingen voor ondernemingen, zoals Coca-Cola, Samsung, Londen Shell en Kingsmill op zijn naam staan. De krokodil en octopus die je hier ziet zijn gemaakt in een parkeergarage van een wooncomplex. De Bob Marley kun je eenvoudiger bekijken, want deze staat op een muur in Quinta Do Mocho, een wijk van Loures bij Lissabon, waar je nog veel meer street art vindt.

Meer informatie en nieuwe schilderingen (want hij maakt nog veel meer) vind je op zijn website, Instagram of Facebook.