Street art: AkaCorleone

In de serie over street art in Portugal laat ik je vandaag kennis maken met de volgende kunstenaar, AkaCorleone. Deze naam is natuurlijk geïnspireerd op de maffiabaas uit de Godfather, maar dat betekent niet dat zijn street art dreigend en donker is. Sterker nog, het werk van AkaCorleone is bijzonder kleurrijk en vrolijk.

De echte naam van AkaCorleone is Pedro Campiche. Hij is van huis uit een freelance illustrator en grafisch vormgever en maakt naast street art dus vooral ook mooie digitale beelden voor bijvoorbeeld evenementen en reclamecampagnes. In zijn werk op straat zie je deze achtergrond duidelijk terugkomen in bijvoorbeeld het gebruik van (felle) kleuren, typografie, tekens en vormen. Maar buiten doet hij het liefst zoveel mogelijk met de hand. Zijn opvallende composities staan bol van de originaliteit en hebben vaak een vleugje humor.

AkaCorleone gebruikt veel verschillende materialen, zoals folie, plexiglas, verf, spuitbussen, hout en eigenlijk alles dat zijn werk visueel kan verbeteren. Het kleurenspel, de transparantie van de materialen, afmetingen en diepte zorgen ervoor dat het grootste deel van zijn werken meerdere dimensies heeft en pas echt tot leven komen door de interactie met de toeschouwer.

Eén van zijn grote muurschilderingen zie je op de hoek van de Rua São Bento en het Largo Hintze Ribeiro in Lissabon. Dit werk is een samenwerking met een Nederlandse street artist Hedof. Het was een opdracht van luchtvaartmaatschappij KLM dat wilde vieren dat ze 75 jaar tussen Amsterdam en Lissabon vlogen. Het kunstwerk brengt de connectie tussen de twee steden in beeld.

Een andere plek waar je hem tegenkomt in Lissabon is in Amadora, bij het Fórum Luís de Camões (Estrada Brandão). Ook heel gaaf zijn de beschilderingen van een deel van de zeecontainers van het culturele centrum Village Undergrond Lisboa. Maar AkaCorleone is ook in Nederland! In de Bleekstraat in Breda maakte hij ook een werk.

Buiten de werken op straat is AkaCorleone ook regelmatig te zien in exposities. Zo is momenteel in Lissabon de expositie Over, Under Achiever over hem te zien. Dit kan nog tot 10 september in de galerie Underdogs (R. Fernando Palha, Armazém 56). Helaas niet in Lissabon op het moment? Ook dan zijn er volop mogelijkheden om zijn werk te volgen. Kijk bijvoorbeeld eens op zijn Website, Facebook of Instagram account.