Surfen in Portugal

Portugal is één van de beste surfplekken in Europa. Heel bekend zijn de golven van Nazaré, waar Garrett McNamara een aantal jaar geleden een wereldrecord vestigde voor de hoogste golf ooit gesurft. Mocht je niet zo’n fantastische surfer zijn als deze Hawaïaan, dan heeft Portugal nog steeds genoeg te bieden. Er zijn fantastisch mooie locaties te vinden voor ieder niveau!

Ik overdrijf niet als ik zeggen dat Portugal bijna alles heeft voor een ultieme surfvakantie. Elk soort golf denkbaar, mooie landschappen, bijna het hele jaar een warm zonnetje en alle ruimte op de golven. Portugal is perfect voor beginners, maar niet overal en niet altijd! Houd daar rekening mee als je nog niet zo ervaren bent. De zuidwestkust van Portugal is één van de beste regio’s om te leren surfen. Hier heb je namelijk de keus om kleinere golven te pakken. Aan de Costa Vicentina kun je het ook leren, maar bedenk wel dat de golven hier krachtig kunnen zijn en de stroming vaak sterk is.

Dit zijn de belangrijkste surfspots op het moment:

Nazaré

Dit is een pittoresk vissersdorp in Portugal met een geweldige sfeer. Hier zijn nog steeds vrouwen in traditionele kostuums met zeven roklagen in verschillende kleuren te zien. Nazaré werd pas bekend in de wereld van het surfen dankzij zijn enorm grote golven. Het wereldrecord van de Hawaïaan McNamara zette dit vissersplaatsje op de kaart als spectaculaire surfbestemming. Die extreme golven zijn echter een fenomeen van de winter. De bekendste surfplaats in Nazaré is Praia do Norte, hier vind je de grootste golven in Portugal. Deze plek is voor echt deskundige surfers. Golven in Praia do Norte zijn groot, zwaar en krachtig. Als beginner is het natuurlijk wel spectaculair om naar te kijken!

Een andere surfplek is Praia da Vila, direct naast de promenade van Nazaré. Het wordt ook wel Praia da Nazaré genoemd. Ook Praia da Vila is voor ervaren surfers, omdat de golven hier snel, zwaar en krachtig zijn. In het zuiden van Nazaré ligt, naast de haven, het Praia do Sul. Het heeft als alternatieve naam Indonaza. Ook deze zware golven vereisen een goed surfniveau.

Peniche

Het kleine vissersdorpje Peniche is, in tegenstelling tot Nazaré, niet de mooiste plek aan de Portugese kust. Maar het is waarschijnlijk wel de meest bekende surfplek in Portugal. Peniche werd beroemd in de wereld van het surfen dankzij de WSL (World Surf League) Championship Tour. Oorspronkelijk was Peniche een eiland, maar het werd één met het vasteland door dichtslibben van het ondiep kanaal dat ertussen lag. Vandaag de dag bevat juist die korte en smalle strook land een gigantische hoeveelheid aan golfvariëteit, die in vrijwel alle omstandigheden voorkomen. De bekendste is (Praia dos) Supertubos, dat door velen als één van Europa’s beste surfspots wordt beschouwd. Ook is het de plek waar de meest prestigieuze competities op nationaal en internationaal niveau plaatsvinden.

Ook dit is een geweldige plek voor de professionele surfers. Maar zelfs als je een beginnende surfer bent heb je hier geweldige golven om het te leren. Dit is het meest verrassende van Peniche. Er zijn plekken voor alle niveaus surfers. Op zeer korte afstand van elkaar heb je veel verschillende golven om te surfen. Daarnaast is Peniche een plek waar je het hele jaar door kunt surfen en de golven vrij consistent zijn. Beginners kunnen het beste uit de voeten op Prainha, Cantinho da Baía of Cova da Alfarroba. Voor meer ervaren surfers heb je LagidoMeio da Baia of Molhe Leste. En voor de experts Papoa, Consolação of het bekende Supertubos.

Surf

Ericeira

Ericeira wordt vaak gezien als de surfhoofdstad van Portugal. Dit leuke vissersplaatsje ligt vlakbij Lissabon (ongeveer 35 kilometer). In de jaren 1940 en 1950 was Ericeira een populaire zomer retraite voor veel families uit Lissabon. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor surfers van over de hele wereld. Enkele kilometers kust bieden een indrukwekkende verscheidenheid aan surfplekken. In 2011 werd Ericeira, als enige plek binnen Europa, gekozen als een van de acht World Surfing Reserves. Ook dit is een plek waar je het hele jaar kunt surfen.

Voor beginners zijn de stranden ten zuiden van Ericeira het geschikst, Foz do Lizandro en Sao Juliao. Onder de juiste omstandigheden is ook Praia do Sul een optie. De meer ervaren surfers kunnen naast op deze stranden ook terecht op Ribeira d’Ilhas of andere Noordelijke stranden. Voor de echt ervaren surfers is er volop keuze. Er zijn wel vijftien verschillende plekken! De bekendste zijn Coxos, Pedra Branca, Backdoor, Reef, Cave en Crazy Left.

Sagres

Sagres is wat meer afgelegen en avontuurlijk in tegenstelling tot de rest van de Algarve. Dit kleine stadje ligt aan de uiterste westelijke punt van de Algarve, in een prachtig natuurgebied met razende zeeën, torenhoge kliffen en grote stranden. Door de unieke geografische ligging biedt Sagres de ideale omstandigheden om te surfen. Aan de grillige kustlijn liggen veel prachtige zandstranden tussen de kliffen, de minder beschutte zijn enorm populair onder de surfers. Ook dit was oorspronkelijk een vissersdorpje.

Rondom Sagres zijn er zeven hoofdstranden, elk met zijn eigen onderscheidende kenmerken en geschikt voor verschillende soorten toeristen. Een aantal lijken te zijn ontworpen om te surfen, wild en robuust. Ben je een beginner, check dan Praia do Tonel of Praia da Mareta. Voor de ervaren surfer zijn er Praia do Beliche, Praia do Telheiro, Zavial en Castelejo. De stranden aan de zuidkust lenen zich vaak beter voor de beginnende surfer, terwijl de stranden aan de westkust wat meer ervaring vereisen.

Costa Vicentina

Aljezur

De Costa Vicentina vind je langs de westkust van de Algarve. Het loopt vanaf Kaap St. Vincent, het meest zuidwestelijke punt van Europa, omhoog richting Odeceixe aan de grens met de Alentejo. De stranden aan de Costa Vicentina lenen zich uitstekend voor surfers. De onstuimige invloed van de Atlantische Oceaan is spectaculair en lokt de surfers dan ook van verre. Bijna alle plaatsjes, hoe klein ook, hebben surf faciliteiten. Het grote voordeel hier is dat alle baaien verschillende condities hebben om te surfen. Dit betekent dat er altijd een bij zit die die dag de juiste heeft om goed te surfen.

Ben je een beginner of heb je lang niet gesurft begin dan op een van deze stranden: Praia do Cordoama, Praia do Amado, Amoreira, Praia do Bordeira of Praia de Odeceixe. Heb je wat meer ervaring check dan naast de eerder genoemde stranden (waar het ook met ervaring goed surfen is) bijvoorbeeld Praia da Arrifana of Monte Clérigo. Pas bij alle stranden hier goed op voor de rotsen!

In alle plaatsen die we noemden heb je verschillende mogelijkheden. Denk aan surfscholen, surfcamps, lessen, plekken om materiaal te huren en surf lodges. Alles om jouw surfvakantie helemaal af te maken!