Tarte de Maçã e Castanha

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Het eerste kastanjerecept deze maand is een zoet gerecht.

Ik gebruik measuring cups en measuring spoons, hier is tegenwoordig ook gemakkelijk aan te komen in Nederland. Maar heb je die niet dan kun je bijvoorbeeld ook een koffiekopje en een normale eetlepel gebruiken. Het scheelt in elk geval een hoop afwegen. 🙂

Ingrediënten

Deeg
1 cup bloem
6 eetlepels kokosolie
4 eetlepels suiker
1 eetlepel lijnzaad
1 eetlepel koud water
1/2 theelepel kaneel

Vulling
2 goudreinetten in kleine blokjes gesneden
1/2 cup bruine suiker
1/2 cup water
eetlepel maizena

Kruimeldeeg
100 gram basterdsuiker
150 gram ongezouten boter
200 gram bloem
1/2 cup kastanjes (in stukjes gesneden)
1/2 eetlepel water
snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Meng in een kom de bloem met de suiker, de kokosolie, kaneel en de lijnzaad tot een gladde samenhangende massa. Voeg dan het water toe en kneed/meng voorzichtig met je vingertoppen tot je een wat vochtig deeg hebt.

Het handigst is om een bakvorm met losse bodem te gebruiken (20 cm). Vet of spray de vorm heel lichtjes in en verdeel het deeg over de vorm, zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn. Prik hier vervolgens met een vork een aantal gaatjes in en zet apart.

In de tussentijd kun je de vulling klaarmaken. Snijd je appel in blokjes (met of zonder schil). Meng ze vervolgens in een kom met de bruine suiker en laat dit rustig even staan. Los de maizena op in het water en voeg dit toe aan de appeltjes. Roer alles goed door tot en samenhangende massa.

Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag (behalve de kastanjes) door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Schep vervolgens de in stukjes gesneden kastanjes erdoor.

Pak je vorm met deeg en schep hier de appelvulling in. Strooi daar het kruimeldeeg overheen en druk heel licht aan. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak in 20 à 25 minuten goudbruin.

Variaties:

  • Je kunt eventueel ook nog een lepel kastanjejam door de appeltjes roeren (en dan iets minder bruine suiker gebruiken).
  • Meng de in stukjes gesneden kastanjes door de appel in plaats van door het kruimeldeeg.
  • Kies ervoor om de kastanjes met wat suiker in een pannetje te karameliseren en gebruik dat in plaats van kruimeldeeg, voor een knapperige bite.

Er zijn volop mogelijkheden!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.