Recept: Tarte de Requeijão com Doce de Abóbora

Herfst betekent pompoenen in overvloed! Dus leent deze tijd zich uitstekend om weer eens iets te maken waar het om deze oranje rakkers draait. Al heb je dit keer niet perse een verse nodig… Ik deelde al eens eerder een aantal recepten met pompoen, maar we maakten er nog niet eerder een taart mee. Tot vandaag!

Requeijão is een product op basis van melk dat wordt geproduceerd in Brazilië en Portugal. Het is een losse, ricotta-achtige kaas die wordt gebruikt om een soort smeerbare kaas te maken. Requeijão in Portugal is wit tot geelachtig wit, stevig en heeft meestal een karakteristieke sterke smaak. Het wordt verkocht in speciale plastic lekbakjes (een soort geweven containers) of in plastic bekers. Mocht je er niet aan kunnen komen, dan kun je het vervangen door een milde, ongezouten ricotta of roomkaas.

Goed voor ongeveer 8 personen.

Ingrediënten

175 gram requeijão
1 rol vers taartdeeg (of maak het zelf)
120 gram suiker
20 gram maizena (maïszetmeel)
3 grote eieren
200 ml (slag)room
1 citroen
1 potje pompoen jam (bij voorkeur met noot)
60 à 100 gram ongebrande walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp allereerst je citroen. Je hebt voor dit recept alleen de citroenrasp nodig. Rasp alleen het gele deel en probeer zo min mogelijk wit mee te raspen (dit is bitter).

Pak een ruime beslagkom en doe hier de suiker en de maizena in. Meng dit even goed door elkaar voor je de requeijão toevoegt. Vervolgens mix je dit met een mixer goed samen. Terwijl je blijft mixen voeg je één voor één de eieren toe. Dan gaat ook de room erbij (blijf mixen) en als laatste de citroenrasp.

Zet een lage taartvorm (quichevorm) klaar en vet deze lichtjes in met wat boter. Leg hier voorzichtig het taartdeeg in en druk de bodem in de vorm zodat hij overal bedekt is. Schep dan de helft van de pompoenjam op de bodem en smeer dit uit, zodat je hele bodem bedekt is met een gelijk laagje. Plet 20 gram van de walnoten en strooi deze er gelijkmatig overheen indien je pompoenjam zonder nootjes gebruikt.

Schep nu je requeijão mengsel er bovenop en smeer gelijkmatig uit over de bodem. Bak je taart in ongeveer 35 minuten op 180 graden goudbruin en gaar. Haal hem dan uit de oven en laat iets afkoelen. Zodra de taart iets is afgekoeld strijk je de andere helft van de pompoenjam over de gehele bovenkant van de taart. Breek 60 à 70 gram walnoten in grove stukjes en strooi uit over de taart. Serveer lauwwarm of koud. Hij kan als toetje gegeten worden of gewoon bij de koffie.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.